Ispiši ovu stranicu

Upaljena IV. adventska svijeća

Upaljena IV. adventska svijeća Foto: Sandra Grgić

Paljenjem IV. adventske svijeće u nedjelju su završene 25. vukovarske adventske svečanosti, manifestacija koja je kroz četiri tjedna adventa, Vukovarce uvela u Božić – blagdan svjetla, mira i ljubavi.

Četvrtu adventsku svijeću, koja simbolizira mladost, upalili su učenici Gimnazije Vukovar koji su ostvarili izuzetne rezultate u području IT tehnologije - Blanka Bučko, Fran Hutinec, Hrvoje Sovar i Lara Šijanović uz mentore Sanju Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića.

Svečanost paljenja IV. adventske svijeće otvorila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić naglašavajući važnost sudjelovanja mladih u ovoj manifestaciji.
- Četvrta adventska svijeća simbolizira budućnost i život Vukovara. Ona je po 25. put upaljena od strane mladosti Vukovara što nas izuzetno veseli jer u obilježavanju 25. godišnjice ove manifestacije govorimo o usponu grada Vukovara, od ruševine u koju smo se uselili 1998. godine i započeli s adventskim svečanostima pa sve do danas kada su obnovljeni Gradski muzej Vukovar, Hrvatski dom Vukovar i Franjevački samostan u kojima se odvijaju pojedini momenti manifestacije. Paljenjem četvrte svijeće na našem adventu došli smo do kraja ovogodišnje manifestacije koja se održavala pod sloganom „Vukovar – grad susreta“ – pojasnila je Marić.

Davor Šijanović, mentor nastavnik učenika koji su upalili adventsku svijeću naveo je samo neke od rezultata koje su učenici Gimnazije Vukovar osvnojili na raznim natjecanjima. 
- Ovo je velika čast i odgovornost za sve nas. Naši učenici vrlo su aktiv ni u izvanškolskim aktivnostima, sudjelujemo na brojnim sajmovima, natjecanjima, manifestacijama i projektima, prvenstveno u IT sektoru. Ove godine sudjelovali smo na natječaju u kojemu je zadatak bio izraditi projekt koji promovira kulturnu baštinu. Mi smo izradili i predstavili naš Vukovarski vodotoranj, ali u onakvom obliku u kakvom ga možemo vidjeti u stvarnosti s osvjetljenjem i uređenim okolišem. Projekt smo prijavili kao završni rad i osvojili smo treće mjesto. Kasnije smo ga prijavili i na natječaj Fakulteta odgojnih i obrazovnih znanosti Osijek  gdje smo na razini pet i više županija osvojili prvo mjesto i nagradu od pet tisuća kuna. U listopadu smo sudjelovali na međunarodnoj izložbi, manifestaciji i natjecanju Inova budi uzor u Osijeku gdje smo od 20 zemalja osvojili zlatnu medalju. Izradom Vukovarskog vodotornja, simbola grada Vukovara, simbola hrabrosti hrvatskoga naroda prezentirali smo na najbolji način kako tehnologija može biti u službi očuvanja kulturne baštine – naglasio je Šijanović.

Organizatori 25. vukovarskih svečanosti su Gradski muzej Vukovar, Hrvatski dom Vukovar, Turistička zajednica grada Vukovara i Franjevački samostan Vukovar.

Paljenju IV. adventske svijeće prethodio je i kulturni program u Hrvatskom domu Vukovar. 

Pročitano 437 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI