Ispiši ovu stranicu

Delegacija kosovskog grada Skënderaja i predstavnici Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj na sastanku s gradonačelnikom Ivanom Penavom

Delegacija kosovskog grada Skënderaja i predstavnici Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj na sastanku s gradonačelnikom Ivanom Penavom Foto: Klaudija Boras

Gradonačelnik Ivan Penava u Uredu gradonačelnika održao je sastanak s delegacijom kosovskog grada Skënderaja i predstavnicima Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj.

Teme sastanka bile su razmjena iskustava u razvoju i obnovi gradova Skënderaja i Vukovara nakon ratnih stradanja, mogućnosti buduće suradnje između gradova na područjima kulture, sporta i gospodarstva kao i na zajedničkim projektima. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nakon održanog sastanka najavio je potpisivanje povelje prijateljstva s gradom Skënderaja.

- Čast mi je bila održati sastanak s predstavnicima kosovskog grada Skënderaja i Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj koja je ujedno i most koji spaja dva grada s kojim ćemo potpisati i povelju prijateljstva. Na sastanku smo razgovarali o Domovinskom ratu i teškim sudbinama naših dvaju gradova. Upravo kroz ovakve susrete važno je čuvati sjećanje na hrabrost pripadnika albanskog naroda te jačati vezu i prijateljstvo između naših dvaju naroda - rekao je gradonačelnik Penava te podsjetio kako je albanska nacionalna manjina 1991. godine dala značajan doprinos u obrani Vukovara i okolice. Za vrijeme Domovinskog rata u Vukovaru je šest osoba albanske nacionalne manjine poginulo, u Bogdanovcima 11, a 26 se još uvijek vode kao nestali.

Dogradonačelnik Skënderaja Sami Lushtaku izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom i zahvalio se gradonačelniku Penavi na najavi potpisivanja povelje prijateljstva.

- Dijelimo istu sudbinu s Gradom Vukovarom, ali ono što želimo je zajednički raditi na razvoju kulture i ekonomije te nam je cilj uspostaviti prijateljstvo i imati slične politike – naglasio je Lushtaku.

Nakon održanog sastanka delegacija Skënderaja i predstavnici Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj posjetili su i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje su odali počast svim poginulima u Domovinskom ratu, a posjetili su i Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskoga zajedništva.

Pročitano 219 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI