Ispiši ovu stranicu

Europski je dan žrtava kaznenih djela

Europski je dan žrtava kaznenih djela Foto: UZPZIS

Svake godine 22.veljače se obilježava kao Europski dan žrtava kaznenih djela. Tim povodom iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima – Ured Vukovar priopćili su koje sve usluge korisnicima nude od 1.siječanja prošle godine u okviru Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji. Riječ je o projektu financiranom sredstvima Ministarstva pravosuđa i uprave, doznajemo od Melite Bošnjak, voditeljice vukovarskog ureda Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

- Mrežu podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela čine Ženska soba kao koordinatorska organizacija te deset partnerskih organizacija među njima je i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima. Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela te prekršaja nasilja u obitelji se pruža na području 17 županija u Republici Hrvatskoj. U uredu u Vukovaru žrtve mogu saznati svoja prava i dobiti odgovarajuću pomoć i podršku i to emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima, psihološko i pravno savjetovanje, pratnju na sud, pratnju na policiju, državno odvjetništvo i centre za socijalnu skrb kao i podršku osobama koje nisu prijavile kazneno djelo te podršku nakon završetka sudskog postupka – rekla je Bošnjak, naglašavajući da nitko nije pripremljen da postane žrtva ili svjedok odnosno svjedokinja kaznenog djela, stoga je potpora od iznimne važnosti.

Pružanje svih usluga u okviru rada ove Mreže u potpunosti je besplatno za sve korisnike koji se obrate za pomoć i podršku, a dosadašnja statistika pokazuje da je mnogo onih koji to i zatraže.

- Na razini cijele Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke od 1. siječanja 2018. do 31.prosinca 2022. ukupno je pruženo 28 160 različitih oblika usluga za 3 340 korisnika i korisnica, a od toga se obratilo 83 posto žena i 17 posto muškaraca. U 2022. godini došlo je do porasta broja korisnika i korisnica ca za 47 posto u odnosu na 2021. godinu, a broja pruženih usluga za 37 posto. U vukovarski ured najčešće su se obratile žrtve nasilja u obitelji, žrtve prijetnje, potom zbog povrede dužnosti uzdržavanja, tjelesne ozljede, nametljivog ponašanja, prijevare, kaznenih djela protiv imovine, nedozvoljene upotrebe osobnih podataka, a također su učestali i zahtjevi civilnih žrtava rata za ostvarivanje svojih prava – navela je Bošnjak.

Europski dan žrtava kaznenih djela ova je udruga obilježila podjelom promotivnih materijala u Vukovaru, a na razini Mreže podrške i suradnje bit će održane online javne akcije putem društvenih mreža. Plasiran je i opći radio jingl prema lokalnim medijima u 17 županija.

Pročitano 184 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar