Ispiši ovu stranicu

Četiri povelje i jedno posebno priznanje stigli u VSŽ u okviru nagrade Suncokret ruralnog turizma

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award“, koja se održava već desetu godinu. Ukupno je prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a po prvi put pridružuje se i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine. Šampionsku titulu Zlatni suncokret osvojila je Općina Kneževi Vinogradi, pionir ruralnog turizma u Baranji. Četiri povelje i jedno posebno priznanje stigli su u Vukovarsko-srijemsku županiju. Zlatnu povelju dobio je Adrenalinski park Andrijaševci, srebrnu povelju dobili su Kuća za odmor “Šokačka lady” Županja i manifestacija Šokačko sijelo Županja, a brončanu povelju osvojili su Stanarski susreti Babina Greda. Posebno priznanje pripalo je Muzeju pčelarstva u Šiškovcima.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

 -Ponosna sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupirem i savjetujem ljude koji u ovaj segment turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali i u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru – rekla je predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“, Dijana Katica, koja već deset godina organizira najveću i najznačajniju manifestaciju u ruralnom turizmu.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” organizirala je više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova te četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge isto tako vrlo često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga.

Predstavljeno je i novo priznanje: Nagrada dr. sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Naime, pokojni dr. sc. Kušen u velikoj je mjeri pridonio promicanju znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma. Nagrada će se dodjeljivati jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su u svom radu uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja Republike Hrvatske.

Sljedeća dodjela nagrada Suncokret planirana je za kraj godine u Osječko-baranjskoj županiji.

Pročitano 229 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić