Ispiši ovu stranicu

Povodom Dana grada Vukovara vijenci i svijeće poginulima, ubijenima i nestalim braniteljima

Povodom Dana grada Vukovara vijenci i svijeće poginulima, ubijenima i nestalim braniteljima Foto: Valerija Lozančić

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim hrvatskim braniteljima Vukovara. Vijence su položila izaslanstva državnog vrha, Županije, Grada te prijateljskih gradova i općina.

Dan Grada groblje svi Valerija Lozančić 2023

Čestitku je tim povodom svim Vukovarkama i Vukovarcima uputio gradonačelnik Ivan Penava dodavši kako se i povodom Dana Grada, a s obzirom na to da se nalaze na Memorijalnome groblju, mora osvrnuti na aktualna događanja vezana uz HOS i pozdrav Za dom spremni.
-Dužnost mi je i zbog svih ovih bijelih križeva prisjetiti se danas istine i povijesti, Jean-Michel Nicoliera koji je bio HOS-ovac i imao grb s tim pozdravom. Po njemu se zove naš središnji most preko rijeke Vuke, most na kojemu je Veselin Šljivančanim s trobojnicom SFRJ i crvenom zvijezdom petokrakom spriječavao djelovanje Crvenoga križa dok su Jean-Michela s tim insignijama vodili na Ovčaru. Danas zabranjujemo i negiramo Jean-Michel Nicoliera, o Veselinu Šljivančaninu i petokraci niti riječi, kao niti o mauzoleju četničkom vojvodi Vukašinu Šoškočaninu, ali HOS i Za dom spremni smetaju. Kao gradonačelniku Vukovara dužnost mi je na današnji dan govoriti istinu, prisjetiti se ovih ljudi i reći da kao Grad to pustiti nećemo – poručio je Penava.

Dodao je kako grad napreduje, gospodarstvo se razvija, projekti napreduju, a povećava se i broj stanovnika.
- Kao grad dobro napredujemo, ali postoje i druge, puno važnije, emotivne stvari, a tu govorimo o ljudskim životima koje ne smijemo zaboraviti. Svi smo dužni zbog onih kojih nema pričati i braniti istinu, vrijednosti Domovinskoga rata. Neizostavna vrijeddnost toga su HOS, Jean-Michel Nicolier, Crvenkapa i mnogi drugi... – rekao je Penava te zahvalio svima koji su sudjelovali u napretku i razvoju grada.

-Puno toga smo napravili, ali puno je toga još uvijek pred nama. Moramo djeci i mladima omogućiti rasterećenu budućnost i život kako bi mogli graditi kvalitetniji svijet, Vukovar i Hrvatsku – zaključio je Penava.

 Molitvu je na Memorijalnom groblju izgovorio fra Ivica Jagodić, župnik župe svetih Filipa i Jakova, a potom je u crkvi svetih Filipa i Jakova služena sveta misa zadušnica.

 

Pročitano 284 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić