Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru održana Javnozdravstvena akcija #SaveYourSkin, otkriveno 14 suspektnih madeža

U Vukovaru održana Javnozdravstvena akcija #SaveYourSkin, otkriveno 14 suspektnih madeža Foto: Valerija Lozančić

U Vukovaru je održana Javnozdravstvena akcija #SaveYourSkin kojoj je cilj bio educirati građane o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom. Osim mogućnosti obavljanja pregleda madeža bez uputnice i besplatno, građani su dobili i stručne savjete dermatologa.

Akademkinja Mirna Šitum, stručna organizatorica ove akcije naglasila je kako je Hrvatska među europskim zemljama na vrlo visokom, četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma.
- To je stoga jer ljudi kasno dolaze liječniku i kasno zapažaju promjene na koži koje su melanom, a onda se mogu očekivati velike komplikacije za zdravlje i život – poručila je Šitum.

Osim genetski rizičnih čimbenika poput svijetle kose, kože i plavih očiju te sklonosti opeklinama, veliki rizik donosi i izlaganje suncu bez zaštite u vremenu od 10 do 16 sati, a posebno se od sunca trebaju zaštititi djeca.

- Zaštitite se od sunca jer je ono vrlo ozbiljan čimbenik nastanka zločudnih tumora kože. Vodite brigu o zdravlju kože te obavite jednom mjesečno samopregled i ako vidite promjene, otiđite svome liječniku – poručila je Šitum.

Besplatni preventivni pregledi madeža održani su u organizaciji La Roche-Posay, Hrvatskog dermatovenerološkog društva i Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu, Pazinu, Gospiću, Imotskom i Vukovaru.
U Vukovaru je tijekom 211 besplatnih pregleda otkriveno 14 suspektnih madeža, a ako se rak kože otkrije na vrijeme u 99 % slučajeva može biti izlječiv.

 

 

Pročitano 271 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić