Ispiši ovu stranicu

Prijatelji životinja apeliraju na građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike

Prijatelji životinja apeliraju na građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike Foto: HRV/M.K.

Do 1.siječnja je dopuštena uporaba pirotehničkih sredstava, izuzev petardi i redenika koji su zabranjeni, a kazne za njihovo korištenje iznose između 660 i 1990 eura. Upravo je u ovom razdoblju potreban poseban oprez jer od ovih sredstava ne stradavaju samo ljudi nego i životinje, domaće i divlje. Iz udruge Prijatelji životinja i ove godine mole građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava, naglašavajući da će time dati pozitivan primjer djeci koja korištenjem pirotehnike znaju ostati bez prstiju i očiju. Ujedno će prestankom uporabe takvih sredstava zaštititi okoliš i spasititi od straha, ranjavanja ili pogibelji divlje, domaće i kućne životinje. Pozivaju građane i da prijave svako kršenje Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Predsjednik udruge Luka Oman ukazuje i na manjkavosti toga zakona.

DOSTUPNO JE PUNO OBLIKA ZABAVE I BEZ PIROTEHNIKE

 - Jasno je da smo protiv, naime zakon koji je regulirao upotrebu pirotehnike prije je zabranjivao pirotehniku u potpunosti i mi zapravo želimo da zakon bude onako kakav je bio i prije. Veliki je korak napravljen time što su zabranjeni petarde i redenici i to je vrlo pohvalno i učinkovito. Naime to je vrlo jasna edukacija i ono što je važno je da se ipak smanjuje kako upotreba, tako naravno i ozljede djece i smrti životinja - istaknuo je Oman za Media servis te naglasio da su danas dostupni raznoliki oblici zabave i proslavljanja blagdana i bez opasne pirotehnike.

PATE LJUDI, ŽIVOTINJE I OKOLIŠ

- Naročito se zgražamo u ove dane kada se ništa ne slavi, a zakon i dalje dozvoljava upotrebu pirotehnike. Apsurdno je 27., 28., 29., i 30. prosinca, na dane u kojima se zaista ništa ne slavi dozvoliti upotrebu pirotehnike. Smatramo da to treba biti iduća zakonska izmjena i da se ograniči pirotehnika, naravno uz ostanak zabrane petardi i redovnika, na doček Nove godine – naglasio je Oman.

U ovo doba godine kada se na sve strane upotrebljava pirotehnika, posebice pati i okoliš zj.zagađuje se zbog konstantnih eksplozija i štetnih čestica koje padaju na tlo i u vodu koju pijemo te divlje i domaće životinje, ali i vlasnici kućnih ljubimaca.

- Skrbnici kućnih ljubimaca ovih dana žive doslovno u strahu. Teško je prošetati psa, teško je s njim živjeti u stanu, uglavnom provode vrijeme u kupaonici sa spuštenim roletama, zaista kao da je vani ratno stanje, a boje se onog najgorega da se ne dogodi, a to je da ne otkaže srce i da se zapravo ovi blagdani se pretvore u tragediju, u smrt njihovog člana obitelji – istaknuo je Oman.

NA NAŠEM PODRUČJU BEZ VATROMETA VINKOVCI I OTOK TE OPĆINE BOGDANOVCI, BOŠNJACI I TOMPOJEVCI

Ove je godine 50-tak gradova i općina u Hrvatskoj odustalo od vatrometa u novogodišnjoj noći. Neki su odabrali ekološki i etički prihvatljivija rješenja poput lasera, videoprojekcija i drugih atraktivnih tehnologija, a ima i onih koji su novac, umjesto na vatromet, usmjerili za potrebite ljude i skloništa za životinje. Na našem području to su gradovi Vinkovci i Otok te općine Bogdanovci, Bošnjaci i Tompojevci. Iz udruge Prijatelji životinja pozdravljaju ovu odluku te šalju apel svima građanima

- Mi svakako molimo da se ne koristi nikakva pirotehnika jer svaka je opasna, ne samo petarde i redenici, svaka je potpuno bespotrebna, svaka uznemiruje i svaka može potencirati to da se neko dijete ozlijedi. I jedna izgubljena šaka i jedno izgubljeno oko djeteta je previše, i jedan mrtav pas ili mačka je previše. Da ne govorimo  o divljim životinjama prvenstveno pticama koje stradavaju zbog raketa, vatrometa i pirotehnike općenito – poručio je Oman.

Pročitano 214 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar