Ispiši ovu stranicu

Održana početna konferencija EU projekta Čista energija za Vukovar

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je početna konferencija EU projekta Čista energija za Vukovar. Cilj projekta je izrada projektno-tehničke dokumentacije kao preduvjeta koji će omogućiti korištenje geotermalne energije na području Vukovara čime će se proizvoditi energija s manjom emisijom ugljika i osigurati povećana sigurnost opskrbe.

-Riječ je o jednom od ključnih strateškh projekata na području našeg grada jer korištenjem geotermalne energije u budućem vremenu možemo značajno smanjiti troškove građana.Da u Vukovaru postoji takav potencijal dokazano je i ranijim studijama o geotermalnim izvorima koji su pokazali zadovoljavajuće parametre. Naime, istraživanja provedena 2017. godine pokazala su da se Vukovar nalazi na rubnom dijelu Panonskog bazena koji je bogat toplom vodom, a koja bi se u Vukovaru u konačnici koristila za gradsko grijanje i grijanje višestambenih objekata, ali i moguće zagrijavanje staklenika putem topline. Sukladno projektnoj dokumentaciji u planu je i druga faza projekta koja se odnosi na izvođenje radova na bušotinama, ispitivanju kapaciteta i temperature vode, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig naglasio je da je cijelo područje grada Vukovara potencijalno nad geotermalnim izvorima pa bušotine za istražne radnje mogu biti bilo gdje, a temperatura vode je oko 60 stupnjeva.-Geotremalna energije u Vukovaru bi se koristila za gradsko grijanje i grijanje višestambenih objekata, ali i moguće zagrijavanje staklenika putem topline. Prednost je izrazito dobra mreža grijanja na području grada pa sa minimalnim ulaganjima i sa budućim geotermalnim vodama možemo ostvariti velike benefite. Cijelo područje grada Vukovara je potencijalno područje, a interes nam je bušotinu izgraditi što je moguće bliže toplanama kako bi se mogli priključiti na sustave, no istraživanja će nam pokazati. Temperatura vode kreće se oko 60 - 70 stupnjeva - rekao je Čulig.

Ukupna vrijednost projekta „Čista energija za Vukovar“ iznosi gotovo 260.000 eura od čega su 83,76%, odnosno, 217.330,02 eura bespovratna sredstva.
Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa "Energija i klimatske promjene".
Nositelj projekta „Čista energija za Vukovar“ je Grad Vukovar, a projektni partner je EFLA Consulting Engineers.

Pročitano 323 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić