Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan kada je Tovarnik plakao

Obilježen Dan kada je Tovarnik plakao Foto: PU VSŽ

Obilježena je 26. godišnjica stradavanja Općine Tovarnik i odana počast svim žrtvama velikosrpske agresije.

U agresiji na Tovarnik 1991. ubijeno je 75 branitelja i civila od kojih je 48 pronađeno u masovnoj grobnici u blizini mjesnog groblja, a ostale žrtve ekshumirane su iz pojedinačnih grobova. Sve ekshumirane žrtve zajednički su ispraćene na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku 31. siječnja 1998. godine.

-U spomen na taj tužni događaj, svake godine 31. siječnja obilježavamo “Dan kada je Tovarnik plakao”. Ne smijemo zaboraviti taj događaj jer bi u suprotnom njihova žrtva bila uzaludna - rekao je načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac, dodajući kako gotovo da nema mještana koji u to vrijeme nije izgubio nekoga svoga.

Toga 31. siječnja 1998. godine pokopani su i posmrtni ostaci dugogodišnjega tovarničkog župnika, vlč. Ivana Burika, jedinog svećenika ubijenog u Domovinskome ratu koji je podijelio sudbinu svojih župljana.

Uz molitvu i prigodan komemorativni program, vijenci su položeni i svijeće upaljene ispred spomenika svim ubijenima, poginulima i nestalima u Domovinskome ratu u središtu Tovarnika, a potom su nazočni u koloni sjećanja došli do groblja Svetoga križa te i ondje podno spomen obilježja položili vijence i upalili svijeće. Sveta misa služit će se s početkom u 15 sati u crkvi svetog Mateja apostola i evanđelista.

Obilježavanje godišnjice stradavanja, uz Općinu Tovarnik, organizirao i općinski Odbor branitelja.

Pročitano 433 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić