Ispiši ovu stranicu

U Osijeku započelo obilježavanje Dana europskog broja 112

U Osijeku započelo obilježavanje Dana europskog broja 112 Foto: OBŽ

Vijeće Europskih zajednica 29. srpnja 1991. donijelo je Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav.

Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije građani mogu zatražiti pomoć hitnih službi. Svim građanima Europske unije nastoji se putem broja 112 pružiti jednostavan, jednak, siguran i učinkovit pristup hitnim službama, osobito onima koji putuju između država unutar Unije. Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine, a djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i neprekidno osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj za hitne službe 112 putem telefona, SMS poruka i e-poziva iz vozila.

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija.

Obilježavanje Dana europskog broja 112 u Republici Hrvatskoj i 19. godišnjice djelovanja Centara 112 u Gradu Osijeku započelo je danas dizanjem stijega broja 112 na Trgu Ante Starčevića. Naime, dizanje stijega na središnjem osječkom trgu dio je višednevnog programa obilježavanja europskog broja 112 u Gradu Osijeku.

Pročelnik osječkog Područnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec, nakon podizanja zastave izvijestio je kako je prošle godine osječki Centar 112 zabilježio oko 75 tisuća poziva građana, a Centar je prema žurnim službama uputio još 45 tisuća poziva. Podsjetio je i kako je provedeno ispitivanje javnog mijenja u Hrvatskoj pokazalo da bi 89 posto hrvatskih građana kod odlučivanja i poznavanja brojeva hitnih službi najprije nazvalo broj 112, što govori o povjerenju građana u taj broj i sustav civilne zaštite.
- Prošle je godine osječki Centar 112 zabilježio oko 75 tisuća poziva građana, a Centar je prema žurnim službama uputio još 45 tisuća poziva, što je ukupno oko četiri tisuće sati razgovora. Pritom je bilo oko 35 tisuća događaja, najviše medicinskih, sigurnosnih i vatrogasnih te složenih događaja gdje su intervenirale dvije ili više žurnih službi. U prošloj smo godini u Osječko-baranjskoj županiji imali dosta izvanrednih događaja poplava, vremenskih nepogoda, veliki požar u tvrtki Drava International, ali su žurne službe odgovorile kvalitetno i koordinirano – pojasnio je Grgec.

Osječko- baranjski župan Mato Lukić ocijenio je da provedeno istraživanje pokazuje da hrvatski građani imaju veliko povjerenje u broj 112 i sustav Civilne zaštite.
- To je važno jer djelatnici Centara 112, po dojavama građana, po potrebi pozivaju ostale žurne službe u sustavu Civilne zaštite, a što se pokazalo potrebnim u nepogodama posljednjih godina na području županije – naglasio je Lukić.

Pročitano 242 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI