Ispiši ovu stranicu

Održana javna tribina za poljoprivrednike “Sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije”

Održana javna tribina za poljoprivrednike “Sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije” Foto: VSŽ

U organizaciji tvrtke Eko-sustav d.o.o., i u suradnji s tvrtkom Energycom iz Zagreba, u Vinkovcima je održana javna tribina za poljoprivrednike pod nazivom “Sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije”. Zainteresirani poljoprivrednici informirani su o nadolazećim natječajima kojima se potiče korištenje obnovljivih izvora energije na poljoprivrednim gospodarstvima.

Direktor tvrtke Eko-sustav Igor Gavrić naglasio je kako su nazočni, među ostalim, doznali detalje o uvjetima sufinanciranja ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, potrebnoj dokumentaciji, načinu prijave i svemu ostalom što je potrebno kako bi ostvarili što višu stopu sufinanciranja i uštede uz ulaganje u obnovljive izvore energije.
- Odaziv na tribinu bio je dobar jer su poljoprivrednici svjesni da su subvencije koje država ove godine planira dati velike, od 65 do 85 posto. Pozvali smo ih kako bi ih detaljno upoznali s mogućnostima sufinanciranja ugradnje obnovljivih izvora energije, uštedama koje donose i kako doći do što većeg iznosa subvencija. Ovoga puta naglasak je na solarnim elektranama čijom se ugradnjom na računima za struju postižu velike uštede te u konačnici olakšava i proizvodnja - naglašava Gavrić.

Nenad Šarančić, direktor tvrtke Energycom rekao je kako je relativno jednostavno doći do poticaja ako imate nekoga tko vas kroz proces može provesti.
-Mi smo ovdje zajedno s partnerskom tvrtkom Ekosustav i nudimo mogućnost i uslugu pripreme dokumentacije i vođenje naših klijenata kroz cijeli proces po sustavu „ključ u ruke”, a uz poticaje od 65 do 85 posto ta investicija dolazi na razinu koja je prihvatljiva gotovo svakom poljoprivredniku – naglasio je.

Među poljoprivrednicima koji su se došli informirati bio je i Vlado Ferberžar iz Otoka, koji dijelom na svome gospodarstvu već ima solarne panele, a razmišlja i o ugradnji novih.
-Imamo proizvodnju svinja, preradu suhomesnatih proizvoda i kušaonu. Tamo gdje je prerada već je ugrađena solarna elektrana od 9 kW uz sufinanciranje od 80 posto, a koja mi je znatno smanjila račune za struju, s nekih pet i pol, šest tisuća, na maksimalno tri tisuće kuna. Sada bih nešto slično htio napraviti na farmi svinja gdje uopće nemam struju i jako bi mi pomoglo kada bih to mogao riješiti na ovaj način. To je znatno skuplja varijanta od one prve jer ne postoji električna mreža i potrebni su akumulatori i baterije, ali opet, uz subvencije, nadam se da bi bilo prihvatljivo - istaknuo je Ferberžar.

Pročitano 304 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić