Ispiši ovu stranicu

Europski je dan žrtava kaznenih djela

Europski je dan žrtava kaznenih djela Foto: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Svake godine na današnji dan obilježavamo Europski dan žrtava kaznenih djela, a u Hrvatskoj će 11 organizacija civilnog društva - članica Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, javnim istupima podsjetiti na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svjedoke svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske.

POMOĆ U VUKOVARU NAJČEŠĆE TRAŽILE ŽRTVE NASILJA U OBITELJI

U Vukovaru je to Udruga za podršku žrtvama i svjedocima koja je tijekom prošle godine pružila 340 usluga žrtvama kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji i to najviše usluge emocionalne podrške i informacija te potom pravnog i psihološkog savjetovanja. Udruzi su se najčešće obraćale žrtve nasilja u obitelji, žrtve prijetnje, žrtve zbog povrede dužnosti uzdržavanja kao i žrtve tjelesnih ozljeda, nametljivog ponašanja, prijevare, kaznenih djela protiv imovine. Učestali su i zahtjevi civilnih žrtava rata za ostvarivanje njihovih prava.

Osim toga, žrtvama i svjedocima u ovoj udruzi nude i uslugu pratnje na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne kako prije prijave tako i nakon kraja sudskog procesa. Važno je naglasiti da su usluge potpuno besplatne, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške i suradnje.

- Ovu mrežu čine Ženska soba kao koordinatorska organizacija te deset partnerskih organizacija među njima je i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima. Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela te prekršaja nasilja u obitelji pruža se na području 17 županija u Republici Hrvatskoj – istaknula je voditeljica vukovarskoga ureda Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Melita Bošnjak.

SVATKO MOŽE POSTATI ŽRTVOM KAZNENOG DJELA

U okviru ove mreže žrtve mogu saznati svoja prava i dobiti odgovarajuću pomoć i podršku odnosno emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o njihovim pravima, potom psihološko i pravno savjetovanje, pratnju na sud, pratnju na policiju, državno odvjetništvo i Zavode za socijalni rad. Nudi se i podrška osobama koje nisu prijavile kazneno djelo te podrška nakon završetka sudskog postupka.

- Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas, međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Uz to u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo, a prvenstveno umanjio strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka – naglasila je Bošnjak.

U vukovarskome uredu ove udruge prošle su godine na aktivnostima kroz Mrežu podrške i suradnje volontirale tri volonterke i odradile 129 sati.

Žrtve pomoć mogu zatražiti putem telefona 032/639-333, e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili doći osobno u prostorije Udruge za podršku žrtvama i svjedocima na adresi Ljudevita Gaja 12, Vukovar, svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

Pročitano 191 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar