Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru održana demonstracijska aktivnost o korištenju poljoprivrednih aplikacija i servisa

U Vukovaru održana demonstracijska aktivnost o korištenju poljoprivrednih aplikacija i servisa Foto: Marija Molnar

Kako bi se poljoprivrednike potaknulo na samostalno korištenje digitalnih alata, savjetnici Ministarstva poljoprivrede održavaju niz edukacija diljem Hrvatske pa je jedna takva organizirana i za poljoprivrednike s vukovarskoga područja.

U prostorijama Ekonomske škole Vukovar, Đuro Cerovčec, voditelj u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, održao je višesatnu demonstracijsku aktivnost pod nazivom Korištenje poljoprivrednih aplikacija i servisa. Okupljenim poljoprivrednicima pojasnio je korištenje aplikacije AGRONET, kako samostalno prijavljivati poticaj, pratiti novosti, odluke, monitoring, ruralni razvoj, nacionalne potpore i dr., a pojasnio im je i FIS bazu te aplikaciju VETIS.

 - Ovo su interesantne teme za naše poljoprivrednike posebice u svjetlu činjenice da je za razdoblje od 2023. do 2027. na snazi Strateški plan zajedničke poljoprivredne politike. Ovakvim edukacijama i radionicama nastojimo naše poljoprivrednike upoznati s novinama, npr. o geotagiranoj fotografiji. Jedna od tema je i AGRONET, aplikacija koja našim poljoprirednicima pomaže pri podnošenju zahtjeva za potporu - istaknuo je Cerovčec.

Digitalni alati predstavljaju problem posebice starijim generacijama poljoprivrednika, pa im ovim edukacijama Ministarstvo poljoprivrede nastoji pomoći, a bliže se i rokovi za predaju zahtjeva za poticaje

- Ove godine rokovi za poticaje kreću od 4.ožujka i traju do 15.svibnja, izvan tog razdoblja zahtjevi neće važiti – naglasio je Cerovčec.

Jedan od poljoprivrednika na ovoj edukaciji bio je i Tomislav Matijašević iz Bogdanovaca koji je naglasio da su ovakvi događaji dobrodošli.

- Nekima od nas koji ulazimo u starije godine problem mogu predstavljati računala i nove tehnike, no uz ovakve edukacije to je puno lakše – rekao je Matijašević, naglasivši da mu jedan od najvećih problema u radu predstavlja povećana papirologija koju država od njega kao poljoprivrednika traži.

- Puno je papirologije gdje moramo prikazati da smo nešto odradili, a to nam oduzima vrijeme. Npr. samo da opišem koja sam sredstva koristio za prskanje, koju koncentraciju, koliko litara po kvadratu i sl., potrebni su sati i to je za mene kao poljoprivrednika strašno - naglasio je Matijašević.

 

 

Pročitano 329 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar