Ispiši ovu stranicu

Za kulturu u našoj županiji izdvojeno 131 tisuću eura

Za kulturu u našoj županiji izdvojeno 131 tisuću eura Foto: Vukovarsko-srijemska županija

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima potpisani su i podijeljeni ugovori korisnicima financijskih sredstava koji su svoje programe, odnosno projekte prijavili na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Vukovarsko – srijemske županije za 2024. godinu. Ugovore su korisnicima uručili vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović.

Prema riječima pročelnice Kalistović Javni je poziv trajao od 20. rujna do 20. prosinca prošle godine, a od ukupno 242 prijavljenih, njih 212 ostvarilo je pravo na potporu.
- S ponosom često znamo istaknuti da kultura u našoj županiji nije samo aktivna, već i hiperaktivna. Prihvatljivi prijavitelji bile su ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, umjetnici te ostale udruge, pravne i fizičke osobe koje se kulturnom djelatnošću bave na području naše županije ili su im programi usko vezani uz područje Vukovarsko-srijemske županije. Sredstva za kulturu se sve više povećavaju, kulturni proračun je ove godine povećan za 91 tisuću eura, što je značajno povećanje od 33%. Vjerujemo da je to i na nacionalnoj razini značajno te da je riječ o jednom od većih povećanja na razini države - rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović te pojasnila kako su ukupna sedstva od 131 tisuću eura podijeljena u pet kategorija.
- Za manifestacije u kulturi izdvojeno je 42 tisuće eura, za sufinanciranje institucija i aktivnosti u kulturi 52.500 eura, za nakladničku djelatnost 20 tisuća eura, za kulturne programe nacionalnih manjina 8.600 eura dok je za manifestacije u oblasti tehničke kulture osigurano 8 tisuća eura. Maksimalan iznos potpore koji je bilo moguće ostvariti po pozivu je pet tisuća eura, a minimalan 130 eura – pojasnila je Kalistović.

Maksimalan iznos potpore koji je bilo moguće ostvariti po pozivu je pet tisuća eura, a minimalan 130 eura pojasnio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.
- Ovaj javni poziv obuhvaća cijelu kulturnu scenu u našoj županiji, nastojali smo pomoći svima u najvećoj mogućoj mjeri, a prepuna velika vijećnica itekako je pokazatelj kako se kultura na našem području stalno širi i napreduje. Najviše toga ovisi o prijavitelju. Jednostavno ne možete odbiti prijavitelje koji imaju odlične programe i koji su si dali toliko truda osmisliti nove, ali i poboljšati već poznate projekte – poručio je Dekanić.

Pravo na potporu ostvario je umjetnik Dubravko Duić Dunja koji se zahvalio županiji na dodijeljenim sredstvima.
- Ovo je samo još jedan dokaz da Županija vodi računa i o tom dijelu našega života, odnosno da se brine o nama „običnim“ ljudima koji se bavimo kulturom i umjetnošću i iznimno mi je drago što sam dio toga – rekao je Duić.

Pročitano 221 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI