Ispiši ovu stranicu

Vinkovci za ITU mehanizam dobili sporazum vrijedan 400.000 eura

Vinkovci za ITU mehanizam dobili sporazum vrijedan 400.000 eura Foto: Novosti.hr

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić boravi danas u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Prigodom posjeta Vinkovcima na radnome sastanku s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem uručio mu je Sporazum o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. za podršku provedbi funkcija Posredničkog tijela za odabir operacija. Njime je za pet strateških projekata Grada Vinkovaca dodijeljeno 400 tisuća eura, od ukupno 22 milijuna koliko ITU mehanizam vrijedi.

Bosančić je ministru zahvalio na podršci.
- Novac koji je danas donio ministar poslužit će da naš ITU provedemo na najbolji mogući način, pomoći će da se educiraju svi koji rade na projektima, da svi zajedno radimo u zajedništvu i osiguramo poziciju s koje možemo globalno razmišljati, pomoći općinama i oni nama, da zajednički učimo kroz projekte i našim sugrađanima donesemo bolji i kvalitetniji život – poručio je Bosančić.

Novac je tehnička potpora  za primjerice uređenje Trga Vinkovačkih jeseni, otvorene bazene, sportsko-rekreacijski park Papuk, otvorenu tržnicu te komunalnu infrastrukturu i akcelerator u industrijskoj zoni Zalužje. U ITU mehanizam, kao dio vinkovačkog urbanog područja, uključeni su još i grad Otok te općine Nijemci, Privlaka, Stari Jankovci, Vođinci, Stari Mikanovci, Ivankovo, Nuštar, Andrijaševci i Jarmina.

-Veliki su to projekti koji će itekako unaprijediti život u našoj zajednici. U projektnom i izvedbenom dijelu itekako smo spremni, a ono što bih posebno naglasio je da su ova sredstva bespovratna i da se prijavljeni projekti financiraju u 100 postotnom iznosu. Hvala ministru, nadamo se da će sličnih programa u budućnosti biti još jer u ovim našim nedovoljno razvijenim područjima oslanjanje na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je ono što nas može izvući i dovesti na razinu razvoja kakav je u središnjoj Hrvatskoj - istaknuo je župan Dekanić.

Ministar Šime Erlić naglasio je kako Ministarstvo kroz različite mehanizme kontinuirano pruža podršku gradovima i općinama u realizaciji njihovih projekata, a mjerama Vlade poseban fokus odlazi na Slavoniju.
-Drago mi je što smo danas u gradu koji je do sada dosta dobro koristio sredstva EU fondova. Preko 150 milijuna eura realizirano je u različitim projektima koji su uistinu promijenili Vinkovce, ali i cijelu županiju. Vidimo pozitivne efekte svih ulaganja, ali i onoga što će tek doći i što će ovaj kraj učiniti još boljim. Jedan od ključnih doprinosa rastu i razvoju urbanog područja Vinkovaca, jedna pozitivna promjena i transformacija koja se očekuje u sljedećem razdoblju, svakako je ITU mehanizam. Sporazum vrijedan 400 tisuća eura bitan je za tehničku pomoć, pomaže jačanju kapaciteta ove jedinice koja je ključna za provedbu svih 22 milijuna eura dodijeljena za ITU gradu Vinkovcima i urbanom području. Efekt ulaganja vidjet će se u godinama koje su pred nama, a vjerujem da će donijeti još puno lijepih priča – poručio je ministar.

Ministar Erlić sudjelovao je i na konferenciji „EU fondovi – nove prilike“ u Županji gdje je najavio novi ciklus i val ulaganja novčanih sredstava iz EU fondova.

Pročitano 236 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić