Ispiši ovu stranicu

Održana druga redovna sjednica Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

Održana druga redovna sjednica Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije Foto: Sandra Grgić

Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije obilježit će se 11. svibnja 2024. godine u Gunji, a domaćin će biti bošnjačka nacionalna manjina, odlučeno je tako na drugoj sjednici Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije održanoj u maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru.

- Dogovoreno je da po principu rotacije domaćin Dana nacionalnih manjina bude bošnjačka nacionalna manjina i da se ovaj dan obilježi u Gunji. To je prilika da sve nacionalne manjine pokažu na koji način čuvaju tradiciju i kulturu naroda iz kojeg dolaze. Ovo je važna svečanost za sve nacionalne manjine na području naše županije, ali i za pripadnike većinskog naroda jer njome nacionalne manjine pokazuju šta rade tijekom godine, na koji način djeluju, po čemu su specifične te koje potrebe i probleme imaju - rekao je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Srđan Jeremić dodajući kako Županija vodi računa o nacionalnim manjinama naše županije i godišnje izdvaja određena sredstva za rad i djelovanje i manjinskih Vijeća i predstavnika.

Predsjednik Koordinacije Svetislav Mikerević podnio je Izvješće o radu i Financijski izvještaj za 2023. godinu. Usvojena je i odluka o raspodjeli odobrenih sredstava za 2024. godinu. Mikerević je govorio i o projektu „Dunav nas spaja”.
- U Koordinaciji djeluje osam nacionalnih manjina i mi ovdje stvaramo zajedničku sliku manjina. Nastavit ćemo sa izradom projekta prekogranične suradnje “Dunav nas spaja” u kojem sudjeluju Savjet za nacionalne manjine Autonomne pokrajine Vojvodina i Vijeće i predstavnici nacionalnih manjina naše županije. Nažalost, taj projekt je bio raspisan u vrijeme manjinskih izbora u Hrvatskoj i nismo se uspjeli prijaviti. I dalje ćemo raditi na njemu, a kad bude sljedeći natječaj prijavit ćemo se i vjerujem proći – rekao je Mikerević.

Pročitano 220 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI