Ispiši ovu stranicu

Osječki KBC dobio novi PET/CT koji otkriva i najmanje tumore

Klinički bolnički centar Osijek dobio je novi PET/CT uređaj za Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, vrijednosti 2,8 milijuna eura koji predstavlja jednu od najsuvremenijih dijagnostičkih metoda, a omogućuje preciznu i točnu dijagnostiku, čak i najmanjih tumora veličine dva do tri milimetara.

Tim su povodom osječki KBC jučer posjetili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, ministar zdravstva Vili Beroš i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja Ivica Mihaljević objasnio je kako riječ o modernom uređaju koji ima mogućnost vrlo brzog skeniranja cijelog tijela u vremenskom razdoblju od 8 do 13 minuta. Naglasio je kako će uređaj služiti za rano otkrivanje karcinoma i metastaza, procjene proširenosti tumora, planiranja operacija i uštede u zdravstvenom sustavu jer se za onkološke bolesnike izbjegava čitav niz nepotrebnih pretraga.
-Uređaj je važan zbog toga što je incidencija karcinoma gotovo svih u porastu, a s ovim uređajem možemo otkriti karcinom veličine dva do tri milimetra, ili upalu, bolest u samom začetku, kao i bolesti drugih organskih sustava – rekao je Mihaljević.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić rekao je kako KBC Osijek s ovim uređajem staje uz bok zagrebačkom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić tom je prigodom naglasio kako je za oko milijun ljudi koji žive na istoku Hrvatske i gravitiraju KBC-u Osijek, izrazito važan novi klinički bolnički centar.
-U visokoj je fazi rješavanje imovinsko pravnih odnosa, spremni smo ove godine ishoditi građevinsku dozvolu, čak i raspisati natječaj za izvođača radova. Najveći je to projekt u povijesti istoka Hrvatske procijenjene vrijednosti 715 milijuna eura - rekao je Anušić.

Ministar zdravstva Beroš rekao je kako je uređaj od elementarne važnosti za onkološke pacijente i velika pomoć hrvatskom zdravstvenom sustavu.
-Svojom najnovijom tehnologijom omogućuje detekciju izrazito malih lezija od svega nekoliko milimetara, ranu detekciju promjena, isto tako i odluku za koju vrstu daljnje terapije se treba odlučiti, koja je metoda optimalna. Omogućava i praćenje bolesnika te ranu detekciju ukoliko bolesnik ne reagira na neku terapiju, što je od osnovne važnosti – pojasnio je Beroš te podsjetio na nabavu 21 uređaja za zračenje linearnih akceleratora, od čega tri uređaja dolaze u Osijek.

Zadovoljstvo novim uređajem izrazio je i obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić rekavši kako su u zadnjih pet godina izdvojili oko 750.000 eura za opremanje gotovih svih odjela u Kliničkom bolničkom centru.

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić rekao je kako ove godine nabavljaju i drugi po redu SPECT/CT uređaj što osječki KBC svrstava u najbolje kliničke zavode u Hrvatskoj.

Pročitano 216 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić