Ispiši ovu stranicu

Predmeti državne imovine dani na raspolaganje i postupanje VSŽ te gradovima Vukovaru i Vinkovcima

Predmeti državne imovine dani na raspolaganje i postupanje VSŽ te gradovima Vukovaru i Vinkovcima Foto: Novosti.hr

Sukladno Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak službeno je u Vinkovcima uručila predmete državne imovine na raspolaganje i postupanje vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću te predstavnicima Grada Vukovara i Grada Vinkovaca.

Vukovarsko-srijemska županija dobila je 145 predmeta koji se odnose na jedinice lokalne samouprave te fizičke i pravne osobe s područja županije. Grad Vukovar dobio je 55 predmeta, a Grad Vinkovci 34, koji se odnose samo na fizičke i pravne osobe.

Riječ je o proceduri u skladu s novim Zakonom o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2023. godine, a kojoj je cilj ubrzati rješavanje predmeta.

-Župan odnosno gradonačelnici sada upravljaju državnom imovinom u ime RH i mogu samostalno odlučivati po zadanoj proceduri do 130 tisuća eura. Od tog iznosa do milijun eura odluke će donositi Županijska skupština, odnosno gradska vijeća, a sve preko toga ide nazad u Ministarstvo. Ministar će odlučivati do 1,5 milijuna eura, a sve nakon toga ide na Vladu RH. Koliko čujem, Županija, a i gradovi, ekipirali su se za ovaj posao, a Ministarstvo im stoji na raspolaganju za sva pitanja – rekla je Bošnjak.

Župan je zahvalio Vladi i Ministarstvu na ukazanom povjerenju za upravljanje državnom imovinom rekavši kako je ova decentralizacija olakšavajuća okolnost za sve subjekte u proceduri.
-U drugim županijama ima i puno više predmeta nego kod nas, međutim, za našu županiju ovo posebno puno znači jer je većina predmeta, odnosno većina imovine koja se kod nas traži od države u cenzusu u okviru kojega mi možemo odlučivati. Mislim da ćemo značajno ubrzati donošenje tih odluka i rješenja i kroz kratko vrijeme doći u situaciju da se gotovo uopće ne čeka na rješavanje tih predmeta - istaknuo je župan Damir Dekanić.

Ispred Grada Vukovara uručenju predmeta državne imovine nazočila je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i imovinu Marina Vlajčić.

 

Pročitano 311 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić