Ispiši ovu stranicu

Potreba za udomiteljima sve veća

U Vukovarsko srijemskoj županiji ukupno je 110 udomiteljskih obitelji, od toga je u Vukovaru 35. Potreba za udomiteljima je sve veća.

Predstavnici Službe za udomiteljstvo Vukovarsko-srijemske županije održali su u središtu Vukovara aktivnosti promocije usluge udomiteljstva, a sve u cilju kako bi sugrađanima predstavili svrhu udomiteljstva, kako se pokreće postupak i koji su uvjeti udomljavanja, pojasnio je Zvonimir Rogulja, predstojnik županijskog ureda Vukovarsko-srijemske županije Hrvatskog zavoda za socijalni rad.
- Udomiteljstvo je od posebne važnosti i interesa za Republiku Hrvatsku jer njime omogućavamo ponajprije djeci i odraslim osobama koje se ne mogu brinuti o sebi skrb kada one to ne mogu ostvariti u okviru vlastitih obitelji. Putem područnih ureda odnosno županijskih službi se regrutiraju udomiteljske obitelji koje su pod našom nadležnošću od izdavanja dozvola za bavljenje udomiteljstvom pa sve do naknada koje se isplaćuju. Jednako tako i pružamo podršku. Cilj je promocija udomiteljstva gdje nastojimo pridobiti osobe da se bave udomiteljstvom - istaknuo je Rogulja dodavši kako je na području naše županije ukupno 110 udomiteljskih obitelji, od toga je u Vukovaru 35 udomiteljskih obitelji od čega 25 za djecu i deset za odrasle osobe. Ukoliko ste zainteresirani za udomljavanje, Rogulja je objasnio tijek postupak.
- Postupak je da se prvo obrate nama u Službi za udomiteljstvo, područnom uredu Vukovar, imamo tim za udomiteljstvo koji zaprima zahtjev i pokreće obradu udomitelja. Sve od prikupljanja dokumentacija, potvrda, do edukacije i konačnog dobivanja dozvola. Podnositelji zahtjeva moraju imati osigurane vlastite prihode i zadovoljavati određene stambene uvjete sukladno našim Zakonom o udomiteljstvu i pravilnicima. Udomitelji dobivaju opskrbninu i naknadu za rad udomitelja, odnosno za same korisnike. Naknade se kreću ovisno o broju smještenih korisnika, o starosti djece, radi li se o starijim osobama, jesu li pokretni/nepokretni – pojasnio je.

Potreba za udomiteljskim obiteljima je sve veća, a upravo aktivnosti koje su održali u središtu Vukovara, u svrhu su rješavanja toga problema.

Pročitano 303 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI