Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60

Proračun nije usvojen, slijede izbori

  • Petak, Ožu 28 2014
  • Piše: 
Vjerojatno posljednji puta u ovom sazivu Vjerojatno posljednji puta u ovom sazivu Foto: A. Lovrić

11 ZA, 13 PROTIV

Proračun grada Vukovara za ovu godinu nije izglasan, Vukovarci će na prijevremene lokalne izbore, odlučeno je to na kraju maratonske sjednice gradskog vijeća pod vodstvom predsjednika ovog tijela Željka Pinjuha. –Većinom glasova protiv nije usvojen gradski proračun-objavio je Pinjuh nakon glasovanja u kojem su za proračun glasovali vijećnici SDP-a i SDSS-a dok su vijećnici HDZ-a, HSP-a dr AS i sam nezavisni Pinjuh bili protiv. Oni su još u jutarnjim satima tiskovnom konferencijom neposredno pred početak sjednice Gradskog vijeća najavili da će raspravljati o proračunu i jedino pod uvjetom da gradonačelnik Željko Sabo i njegovi zamjenici Danijela Stanković, Drinka Komljenović i Srđan Milaković, daju ostavke. Kako se to nije dogodilo, glasovali su protiv usvajanja proračuna tako da Vukovarce očekuju novi izbori. O pojedinim dijelovima proračuna za 2014. godinu  vijećnici su unatoč najavi kako to neće činiti, ipak raspravljali iako su znali da će na kraju glasovati protiv tako da je i ova posljednja, bila samo još jedna u nizu maratonskih sjednica koje su unazad nepune dvije godine svjedočile da suradnja Gradskog vijeća i gradonačelnika iz različitih političkih opcija gotovo nemoguća.

-Ovo definitivno znači da ćemo imati nove izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće, a Vlada ima 90 dana za raspisivanje izbora-pojasnio je nakon završetka sjednice predsjednik vijeća Pinjuh. Pokušao je odgovornost za održavanje izbora svaliti samo na gradonačelnika  pojasnivši da bi u slučaju da je Sabo pristao dati ostavku odstupili i vijećnici, ali bi tada izglasali proračun i povjereniku kojeg će Vlada svakako morati imenovati bi ostavili proračun na raspolaganju. Pinjuhove tvrdnje su već u vijećnici demantirali sami novinari ustvrdivši da takav scenarij nije moguć, a za HRV je to potvrdio i Goran Bošnjak, predstojnik Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije. – I da smo svi stavili svoje mandate na raspolaganje i da je Sabo dao ostavku, čim dobijemo povjerenika moguć je samo hladni pogon grada tako da Pinjuhove tvrdnje nisu točne-pojasnio je Bošnjak. On i njegovi kolege vijećnici iz redova SDP-a su na zahtjeve HDZ-a, HSP-a AS i Pinjuha za Saboovom ostavkom opetovano naglašavali da ga za gradonačelnika nisu birali vijećnici već birači, građani Vukovara.

A upravo će na Bošnjakov  stol prvo i stići odluka o neizglasavanju gradskog proračuna. -Na prijedlog središnjeg tijela državne uprave Vlada RH donijet će odluku o raspuštanju Gradskog vijeća i razrješenju gradonačelnika i istovremeno će imenovati povjerenika koji će se brinuti za funkcioniranje grada-pojašnjava Bošnjak.  Izbori se moraju održati najkasnije 90 dana od dana raspuštanja, a od raspisivanja izbora ne može proteći manje od  30 ni više od 60 dana. Do formiranja nove vlasti u Vukovaru gradska će uprava raditi samo u hladnom pogonu  što znači plaće za zaposlenike, a velike dvojbe za gradske tvrtke ovisne o proračunu i projekte koji su već započeti

Pročitano 2097 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase