Ispiši ovu stranicu

UKRATKO: Vladine odluke za nastradala područja

Obećavaju obnovu iz proračuna RH Obećavaju obnovu iz proračuna RH Foto: Arhiv HRV-a

Vlada RH na današnjoj  izvanrednoj sjednici o poplavama  u Županji donijela je niz mjera za pomoć stanovnicima Slavonije stradalima u ovoj katastrofi.  Premijer Zoran Milanović zahvalio je svima koji su pomogli građanima u potrebi.  Naglasio je kako je Hrvatska proglašenjem katastrofe preuzela svu političku i materijalnu odgovornost na poplavljenom području, dodavši  da će se obiteljske kuće i objekti namijenjeni za stanovanje na području poplave obnoviti iz proračuna RH.

Svi ministri su potom podnijeli izvješća o poplavljenim područjima. Situacija glede zdravstva  je pod kontrolom, za učenike će biti osigurani besplatni udžbenici za iduću školsku godinu, a pokrenuta je i akcija za ustanovljavanje šteta za koju Hrvatska ima 12 tjedana za prijavu  Fondu solidarnosti EU. 

 

HZZ će osigurati potpore za očuvanje radnih mjesta u tvrtkama pogođenim poplavama, a za javne radove od zasad potrebnih 975 osoba, s burze rada prijavilo se njih 3125.

Vlada otpisuje  plaćanje zakupnine i koncesije na poljoprivredna zemljišta na poplavljenim područjima, poljoprivredni proizvođači na poplavljenim područjima dobit će pomoć za provedbu naknadne sjetve za 2014. godinu, a šteta zbog izgubljenog stočnoga fonda bit će im nadoknađena.

Osobama koji su izgubile svoje osobne dokumente zbog poplava, besplatno će biti izdani novi.  Iz strateških je robnih zaliha upućena pomoć vrijedna 2,7 milijuna kuna (ležajevi, meso, konzerve, dječja hrana).  

Pročitano 1154 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar