Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60

Bavarci nude pomoć Vukovarsko-srijemskoj županiji

  • Petak, Kol 01 2014
  • Piše: 
Župan Božo Galić i ministar Franz Untersteller Župan Božo Galić i ministar Franz Untersteller Foto: A. Lovric

Bioenergiju moguće je pretvoriti u struju i grijanje i u Vukovaru

U Vukovarsko-srijemskoj županiji danas su boravili predstavnici njemačkog ministarstva okoliša i energetike Baden - Wurtenberga predvođeni ministrom Franzom Untersellerom koji je ponudio pomoć svoje zemlje u rješavanju problema izgradnje odlagališta otpada u našoj regiji.

-Dogovorili smo da u listopadu izaslanstvo vaše županije dođe kod nas gdje će se na licu mjesta uvjeriti kako smo mi riješili problem zbrinjavanja otpada i ta iskustva prenijeti u svoju regiju-najavio je Unterseller.

Razgovaralo se i o potencijalima obnovljivih izvora energije te o nedavnoj poplavi koja je pogodila Županjsku posavinu, a župan Božo Galić je izrazio zadovoljstvo postojećom suradnjom. –Oni su u zbrinjavanju otpada daleko ispred nas, negdje 15 godina i zaista imamo što naučiti od njih. Kako zajedno nastupamo i djelujemo kroz Dunavsku strategiju, ovo je nastavak dobre suradnje i želimo to iskustvo zajedničkim radom prenijeti na naš prostor-izjavio je župan Galić.

Bavarci su svoj problem zbrinjavanja otpada riješili 2005. godine i danas uopće nemaju uskladištenih obrađenih količina otpada već se sve prerađuje u električnu energiju i toplinu. Za rješavanje problema zbrinjavanja otpada u Vukovarsko-srijemskoj županiji moguće je iskoristiti sredstva europskih fondova, a i naša je zemlja spremna sufinancirati putem državnih ministarstava izradu studija za  taj projekt- naglasio je Franz Unterseller.

Tijekom današnjeg sastanka predstavljen je i Vodič o ostvarivanju potencijala obnovljivih izvora energije i decentralizirane kogeneracije na primjeru Vukovarsko-srijemske županije i Agencije za klimu  Baden- Wurtenberga

Pročitano 2122 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase