Ispiši ovu stranicu

Lokalne stručnjakinje govorile o psihičkom nasilju u obitelji

Psihičko nasilje se najmanje prepoznaje Psihičko nasilje se najmanje prepoznaje Snimak: Marija Molnar

Povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Vukovaru je u organizaciji udruge B.a.b.e.! održan okrugli stol na temu Psihičko zlostavljanje: nevidljive rane. O temi su govorile lokalne stručnjakinje za ovu temu iz različitih područja Ankica Sabo, sutkinja na Prekršajnom sudu u Vukovaru, Julijana Adamović, viša stručna savjetnica u Državnom odvjetništvu,  Melita Jukić - Vidaić, psihijatrica, voditeljica Odjela psihijatrije  u Općoj  županijskoj bolnici u Vukovaru te Sanja Lukić, psihologinja u Centru za socijalnu skrb Županja.

Sudionici i sudionice okrugloga stola u Vukovaru raspravljali su  o razlici  između psihičkog zlostavljanja od strane partnera i bračnih razmirica, kako prepoznati žrtvu psihičkog nasilja, kako dokazati zlostavljanje „u četiri zida“, prije svega psihičko, prije nego ono rezultira tragedijom, jesu li propisane represivne mjere dovoljno oštre, koliko znamo o posljedicama psihičkog zlostavljanja, je li postojeći sustav zaštite od obiteljskog nasilja cjelovit i istinski učinkovit, je li prekršajno ili kazneno kažnjavanje dovoljno za sprječavanje ili prevenciju nasilja, kako se zakoni provode u praksi, može li se sustav zaštite poboljšati i na koji način itd.

 

Službena statistika govori da su u više od 80 posto slučajeva obiteljski nasilnici muškarci. Lani je zbog toga u našoj zemlji prekršajno kažnjeno 13.800 osoba, a u prvih šest mjeseci ove godine 8000.

Pročitano 1726 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar