Ispiši ovu stranicu

Uskoro novi Zakon o pravima vojnih i civilnih invalida rata

Predstavnici Stožera zamjerili Bojanu Glavaševiću izjavu o PTSP-u Predstavnici Stožera zamjerili Bojanu Glavaševiću izjavu o PTSP-u Snimak: Marija Molnar

U Vukovaru je održan  okrugli stol u organizaciji Europskoga doma Vukovar i Documente - Centra za suočavanje s prošlošću na kojemu je predstavljeno   istraživanje potreba civilnih žrtava rata za 2013. godinu.

U dvije tematske sesije "Političko-pravosudni pomaci u ostvarivanju reparacija žrtava seksualnog nasilja" i "Pogled žrtve – prepreke u ostvarivanju reparacija" organizatori su željeli upozoriti na važnost procesuiranja ratnih zločina, kao i nužnost priznavanja prava civilnih žrtava rata u RH.

Vesna Teršelič iz Documente  naglasila je kako je položaj civilnih žrtava rata neriješen više od 20 godina i da sve Vlade RH nisu imale niti političke volje niti razumijevanja za zahtjeve 1600 obitelji civilnih žrtava rata.

Emina Bužinkić, predstavljajući Documentino istraživanje provedeno na uzorku od nekoliko stotina civilnih žrtava rata, istaknula je kao glavni rezultat opći nedostatak podrške ovim žrtvama.

Zamjenik ministra branitelja Bojan Glavašević najavio je novi Zakon o pravima vojnih i civilnih invalida rata koji bi po njegovim riječima trebao donijeti korjenite, a ne samo kozmetičke promjene.

No Glavaševićeva izjava o nizu slučajeva oboljelih od PTSP-a i malignih bolesti među hrvatskim braniteljima koji su pobijedili u ratu i ostvarili brojna prava dok s druge strane kod pripadnika srpskih postrojbi iz tzv.Krajine koji su izgubili rat i nisu ostvarili prava kao hrvatski branitelji, službeno nema niti zabilježene pojave PTSP-a, izazvala je reakcije kod članova Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara koji su također nazočili ovom okruglom stolu. Optužili su Glavaševića da izjednačava agresore i branitelje. 

Pročitano 2220 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar