Ispiši ovu stranicu

Naselje Budžak izvan opasnosti od poplava

Svečano otvoren nasip Budžak Svečano otvoren nasip Budžak Foto: Valerija Lozančić

Ministar poljoprivredne Tihomir Jakovina i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava svečano su danas otvorili dunavski nasip Budžak koji pri visokim vodostajima rijeke Dunav štiti dio grada ugrožen poplavama.

Vrijednost izgrađenog nasipa dugog 492 metra je 2.214.000 kuna i ta je investicija jedno od kapitalnih ulaganja Hrvatskih voda u sustav obrane od poplava.

 

Prigodom svečanosti otvorenja ministar Jakovina je istaknuo kako je to vrlo značajna investicija jer je riječ o kritičnom mjestu za naselje Budžak koje su detektirali kao jedno od prioriteta koji se moraju napraviti. – Radovi su izvedeni izvrsno, profesionalno i u najkraćem mogućem roku. Sigurni smo da u ovome dijelu grada više nećemo imati problema s poplavama, dodao je ministar.

Gradonačelnik Vukovara zahvalio se što je projekt završen u tako kratkom roku te podsjetio kako je u posljednjih deset godina ovaj dio grada čak tri puta bio grčevito branjen od poplava što je sada prošlost budući je izgrađeni nasip u visini nasipa na Dunavu.

U okviru projekta također je na branjenoj strani nasipa iskopan kanal za odvodnju oborinskih voda te cijevni propust ispod nasipa kojim se prikupljene vode odvode u inundaciju. Izvedene su zapornice kojima se prilikom velikih voda propust ispod nasipa može zatvoriti, a prikupljena voda na branjenoj strani nasipa prepumpavati preko nasipa.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić najavio je i izgradnju obaloutvrde na Dunavu sve do Vučedola.

Svečanosti su nazočili i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba te saborski zastupnik Dragan Crnogorac.

 

Pročitano 1912 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić