Ispiši ovu stranicu

Poljoprivredu spašava nova politika

Sudionici Poljoprivrednog foruma Sudionici Poljoprivrednog foruma Foto: Amalija Lovrić

U Vukovaru je u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije održan 4. Poljoprivredni forum Vukovar 2014. Neke od tema ovogodišnjeg foruma su nova hrvatska poljoprivredna politika, održivost poslovanja i udruživanja poljoprivrednih gospodarstava, modeli financiranja poljoprivrednih gospodarstava te poljoprivredna proizvodnja u zadnje tri godine.

Profesor s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Krunoslav Zmaić govoreći o novoj hrvatskoj poljoprivrednoj politici istaknuo je kako njome treba osigurati budućnost hrvatskog sela jer je situacija u poljoprivredi vrlo zabrinjavajuća.

 

- U oraničkim usjevima prisutna je stagnacija dok proizvodnja voća i povrća te mljekarstvo i stočarstvo bilježe pad od 10%, rekao je tajnik HGK Županijske komore Vukovar Ivan Marijanović govoreći o poljoprivrednoj proizvodnji u zadnje tri godine.

Sudionici  foruma pokušali su dokazati kako naša poljoprivreda može osigurati prehrambenu i energetsku neovisnost Hrvatske te biti okolišno odgovorna i korisna, a ruralni prostor poželjan za život.

Na forumu su bili stvaratelji nacionalne, regionalne i lokalne poljoprivredne politike te čelnici agencija, institucija i ustanova koje provode poljoprivrednu politiku kao i poljoprivredna gospodarstva i njihove asocijacije koje mogu doprinijeti  donošenju odluka važnih za daljnji razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj.

Sve sudionike pozdravio je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić istaknuvši kako je stanje u poljoprivredi iznimno teško te je nužno primijeniti novu poljoprivrednu  politiku za koju se zalažu slavonske županije. – Naša poljoprivreda je u vrlo teškoj situaciji. Svakoga sata u Hrvatskoj propadne jedan OPG, kod nas najviše. Tome treba stati na kraj. Mislimo da Ministarstvo ne radi dobro, a smatramo da se može  pa smo na ovom Forumu okupili stručnjake. Zaključke ćemo primjenjivati u cilju razvoja poljoprivrede i spašavanja ovog našeg prostora i radnih mjesta, istaknuo je župan.

Pročitano 1557 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić