Ispiši ovu stranicu

Josipović u Vukovaru: Reakcije iz Srbije nisu bitne!

Predsjednik je u svom uredu po oslobađanju primio hrvatske generale Predsjednik je u svom uredu po oslobađanju primio hrvatske generale Foto: RTL

Boraveći u Vukovaru, predsjednik RH Ivo Josipović naglasio je da negativne reakcije iz Srbije glede oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nisu bitne.

– Nama je važno da su generali u Hrvatskoj i da je iz sudske odluke jasno proizašlo da obrana i akcija „Oluja“ nisu bili zločinački pothvati nego legitimni akti obrane. Na žalost, zločina je bilo, to znamo i ne trebamo skrivati. Kao pravna država usmjerena prema zakonu moramo otkriti počinitelje i kazniti ih bez obzira o kome se radilo jer to je temeljni pristup jedne pravne i uređene države – poručio je Josipović iz Vukovara. 

Podsjetio je da ratni zločin ne zastarijeva i da je hrvatska država pokrenula više procesa protiv pripadnika svojih oružanih i policijskih snaga. -Neki su osuđenici dugo bili u zatvoru, a neki su još i sad, prema tome Hrvatska nije imala zazor od podizanja tih optužnica. Dokaze je dakako uvije teže tražiti  nakon proteka velikog broja godina, ali tu država ne smije odustati. Uostalom i danas, godinama nakon 2. svjetskog rata traže se ratni zločinci iz tog vremena i nema razloga da i mi to ne činimo, naglasio je Josipović. Još jednom je podsjetio da je još uvijek puno neotkrivenih počinitelja ratnih zločina protiv Hrvata i poručio da se svaki zločin mora kazniti.

Upitan, ima li potvrdu da će sutra u Vukovar doći i oslobođeni generali Gotovina i Markač, predsjednik Josipović je rekao kako im je poziv upućen, ali da ne zna hoće li se pojaviti u gradu heroju ili ne. – Nakon toliko godina izbivanja, sami će odrediti prioritete, rekao je Josipović.

Pročitano 2496 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar