Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara

Odavanje počasti poginulima Odavanje počasti poginulima Foto: Valerija Lozančić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata počelo je obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara.

Počast je  poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima odao izaslanik predsjednice RH  Ante Deur, izaslanstvo MORH-a, Glavnog stožera OSRH  i MUP-a predvođeno generalom Sinišom Jurkovićem i v.d.načelnika PU VSŽ Miroslavom Pužom, pripadnici 204. Vukovarske brigade na čelu s prvim i posljednjim zapovjednikom obrane Vukovara  Tomislavom Merčepom i Brankom Borkovićem, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, Grada Vukovara i branitelja grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom i predsjednikom Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjom Šoljićem, Udruge 100% za Hrvatsku predvođeno predsjednikom Đurom Glogoškim, Udruge udovica grada  Zagreba i Vukovara te Grada Petrinje.

Molitvu je na groblju za sve ubijene i nestale branitelje predvodio gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, a potom je u crkvi svetih Filipa i Jakova služena sveta misa. U Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana akademija posvećena Danu hrvatskih branitelja Vukovara, nakon čega je na Trgu Republike Hrvatske organizirano druženje branitelja, članova obitelji poginulih i nestalih  branitelja  te ostalih sudionika svečanosti uz zajednički ručak.  

Predsjednik Kooordinacije Franjo Šoljić podsjetio je kako je 10. ožujka 1991. godine kod Bogdanovaca organizirano prvo postrojavanje nenaoružanih postrojbi čime su ljudi pokazali koliko su spremni stati u obranu svoga doma i Domovine.

Čestitke svima povodom Dana branitelja grada Vukovara uputio je i gradonačelnik Penava. – Na ovaj dan nitko nije poginuo tako da se možemo družiti bez  suza i teških emocija, bez sjete. Branitelji su zaslužili da se uz pjesmu i veselju mogu družiti. To nam je bio cilj i mislim da smo, sudeći po broju branitelja, to i uspjeli, rekao je Penava zamjerivši državnom vrhu što danas nije bio u Vukovaru.

U 19 sati na Trgu Republike Hrvatske bit će održan i koncert Tamburaškog sastava Sinovi ravnice, Branka Čulića – Vukovarca te KUD-a Seljačka sloga iz Bogdanovaca.

U okviru programa obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara u predvorju Hrvatskog doma Vukovar postavljena je i izložba slika i skulptura hrvatskih branitelja umjetnika grada Vukovara koja će biti otvorena do 11. ožujka. 

Pročitano 1421 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić