Ispiši ovu stranicu

Klub zastupnika HDSSB-a: Glavašu se produžava agonija do 5. travnja

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. ožujka kada je počeo i štrajk glađu Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. ožujka kada je počeo i štrajk glađu Foto: static.hr.n1info.com

Klub zastupnika HDSSB-a zadovoljan je odlukom Ustavnog suda koji je ukinuo rješenje Vrhovnog suda o određivanju pritvora Branimiru Glavašu, ali ih zabrinjava što se, kažu, Glavašu produžava agonija do 5. travnja, dokad Vrhovni sud mora donijeti novu odluku. 

Predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić izjavio je novinarima da je Ustavni sud naložio Vrhovnom sudu da u najkraćem roku, odnosno do 5. travnja, donese novu odluku. U suprotnom se, kazao je Salapić, nalaže automatsko puštanje Glavaša na slobodu.

Predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a, kojeg su Glavaševi odvjetnici upoznali s odlukom, rekao je u Saboru da se Ustavni sud u obrazloženju napisanom na 35 stranica pozvao na članak 14 Ustava, kojim je propisano načelo zabrane diskriminacije.

"Nas ova odluka kao zastupnike Kluba HDSSB-a raduje ali ono što se bojimo, to smo sigurni da će on nastaviti štrajk glađu u zatvoru jer ako netko 15 dana još mora čekati da ono što je već ukinuto bude potvrđeno da je ukinuto onda smo mi zabrinuti za pravnu sigurnost Republike Hrvatske", rekao je Salapić.

Dodao je da ih zabrinjava što je trebalo proći toliko vremena i da Glavaš i dalje štrajka glađu, a potvrđeno je da su njegova temeljena, ustavna i ljudska prava prekršena.

"On je već 19 dana u štrajku glađu. Sad se još do 5. travnja produžava njegova životna i osobna agonija, a to je da mi ne znamo kad će Vrhovni sud po ovom nalogu uopće donijeti takvu odluku", rekao je Salapić.

Upitao je pritom zbog čega Glavaš mora provesti još dva tjedna u zatvoru ako je ukinuto rješenje o pritvoru.

"Možemo samo tražiti da odmah postupi Vrhovni sud. Očito je da čovjek nakon pet godina i dva mjeseca zatvora još uvijek treba čekati odluku na temelju odluke Ustavnog suda, a to je da su prekršena njegova ljudska prava", rekao je Salapić.

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. ožujka kada je počeo i štrajk glađu.

Pročitano 1503 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac