Ispiši ovu stranicu

Šešeljeva mržnja prema Hrvatskoj nema granice

Vojiskav Šešelj pali zastavu RH pred Palačom pravde u Beogradu Vojiskav Šešelj pali zastavu RH pred Palačom pravde u Beogradu Foto: RTL

Više javno tužiteljstvo u Beogradu pokrenulo je kazneni postupak protiv haaškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja nakon što je zapalio hrvatsku zastavu ispred beogradske Palače pravde, a vođa radikala poručio je da ga ta vijest raduje jer pokazuje da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić "izgubio glavu" i "ne zna što radi".

U priopćenju Višeg javnog tužiteljstva navodi se samo da je pokrenut kazneni postupak "protiv Vojislava Šešelja i drugih osoba" zbog paljenja zastave Republike Hrvatske, pri čemu drugi sudionici nisu navedeni. 

 

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je da je paljenje hrvatske zastave od strane optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja loša slika poslana iz Beograda i pozvao na smirivanje strasti, te najavio da će telefonski razgovorati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem kako bi članove obje vlade pozvali na razborito ponašanje.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konzultacije u Zagreb, priopćeno je iz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u povodu izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković u srijedu je u ime HDZ-a najoštrije osudio paljenje hrvatske zastave od strane haaškog optuženika Vojislava Šešelja te rekao kako to potvrđuje da je rezolucija Europskog parlamenta o Šešelju bila u cijelosti opravdana. Optuženi ratni zločinac i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zapalio je u srijedu ispred beogradske Palače pravde hrvatsku zastavu rekavši kako želi poslati poruku "hrvatskoj ustaškoj državi" kao odgovor na zahtjeve hrvatskih dužnosnika da se vrati u haaški pritvor.

Hrvatska konzervativna stranka najoštrije osuđuje najnovija događanja u Srbiji, izljeve mržnje prema Republici Hrvatskoj te hrvatskom narodu općenito. Posebice skandaloznom i sramotnom smatramo izjavu srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina u kojoj hrvatskog heroja Antu Gotovinu naziva ''ustaškom generalom'', te ujedno poziva premijera Milanovića na susret s navodno 250.000 protjeranih Srba iz Hrvatske. Ovakve izjave samo potvrđuju da se radi o četničkoj vladi susjedne države, čiji ministri ne žele prihvatiti činjenicu da je Domovinski rat bio oslobodilački i pravedan, a general Ante Gotovina, zapovjednik bez i jedne mrlje, što potvrđuje i oslobađajuća presuda Međunarodnog suda u Haagu. Pozivamo spomenutog ministra da se prisjeti 18.11.1991. i razaranja grada Vukovara, neka se prisjeti i masakra nad nedužnim civilima Škabrnje, neka se prisjeti brojnih masovnih grobnica. Neka se prisjeti svih zlodjela što su pojedini pripadnici njegovog naroda počinili nad hrvatskim vojnicima i civilima tijekom Domovinskog rata. Očekujemo hitnu i jasnu ispriku srbijanskog premijera te ograđivanje od stavova ministra Vulina.

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević najoštrije je osudila paljenje hrvatske zastave u središtu Beograda od strane optuženog ratnog zločinca i vođe srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, ustvrdivši da je njihov nedavni prijedlog o uvođenju viza za sve građane Srbije nužna vatrogasna mjera kojom se štiti građane Hrvatske.

Pročitano 1092 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac