Ispiši ovu stranicu

Odbijena ustavna tužba Željka Saboa

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo Foto: HRV

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu Željka Saboa protiv presuda Županijskog suda u Osijeku i Vrhovnog suda kojima je pravomoćno osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora s time da se osam mjeseci zatvora neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, piše Jutarnji list. 

Saboov odvjetnik Anto Nobilo je i u ustavnoj tužbi ponovio teze iz žalbe, da Marija Budimir formalno još nije imala status vijećnice kada je s njom vodio sporni razgovor te da njezina snimka tog razgovora nije zakonita jer nije imala sudski nalog za snimanje, a podmićivanje vijećnika nije tako teško kazneno djelo za koje bi se taj propust mogao zanemariti.

Vrhovni sud je, međutim, utvrdio da je kupnja vijećničkog mandata članice druge političke stranke radi izmjene izvorne biračke volje građana Vukovara "izrazita prijetnja demokraciji" pa je interes kaznenog progona iznad interesa Saboa da ne bude sniman bez sudskog naloga.

Pravično suđenje uključuje i način na koji su dokazi pribavljeni. Međutim, Ustavni sud u svojoj ocjeni ne smije preuzeti ovlasti redovnog suda, a u primjeni i tumačenju mjerodavnog prava ni u jednoj od dviju odluka sudova nije utvrđena arbitrarnost ili samovoljnost.

Pročitano 1686 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac