Ispiši ovu stranicu

Položen vijenac povodom Dana antifašističke borbe

Vijenac i svijeće za žrtve fašizma Vijenac i svijeće za žrtve fašizma Foto: Valerija Lozančić

Povodom Dana antifašističke borbe gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić u spomen su na sve žrtve fašizma položili vijenac i upalili svijeću podno spomen obilježja na Trgu žrtava fašizma.

- Danas obilježavamo jednu ljudsku tragediju, borbu protiv normalnom umu neshvatljivog promišljanja i režima i prisjećamo se svih žrtava koje su pale u obrani prihvatljivih i normalnih ljudskih vrijednosti. I mi smo devedesetih iskusili jednu takvu borbu gdje je jedna fašistička ideologija bila oživljena i protiv koje smo se morali boriti. Treba se prisjećati svih nevinih žrtava i događaja u Drugom svjetskom ratu kada se željelo uništiti cijelu naciju, rasu ili vjeru kako se to više nikada ne bi ponovilo, rekao je tom prigodom gradonačelnik. 

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj i slavi se 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. 

 

Pročitano 1866 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić