Ispiši ovu stranicu

Golubovi će 5.kolovoza povezati cijelu Hrvatsku

Žele poslati poruku mira i zajedništva Žele poslati poruku mira i zajedništva Foto: Marija Molnar

Golub kao starozavjetni simbol mira ove će godine povezati cijelu Hrvatsku za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i to kroz projekt Let za slobodu koji je danas predstavljen u Vukovaru.

Prema riječima predsjednika Organizacijskoga odbora projekta Zdenka Pejaka radi se o prvom nacionalnom letu za dvije tisuće mladih golubova pismonoša na relaciji Knin-Vukovar, Vukovar-Knin koji će zajedno poletjeti 5. kolovoza na 20.obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja ujutro u 6 sati i simboličnih 211 sekundi u znak sjećanja na isto toliko poginulih hrvatskih branitelja u Oluji i to s Memorijalnog groblja hrvatskih branitelja u Vukovaru, a u Kninu ispod tvrđave. Letom prema svojim domovima poslat će poruku mira i zajedništva.

Organizatori ovog vrlo zahtjevnog i originalnog projekta su Športski klub uzgajivača golubova listonoša Vinkovci 1906 i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Vukovara, a pokrovitelji vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te gradovi Vukovar i Vinkovci. 

Inače, 5.kolovoza ove će godine u Vukovaru biti obilježen u organizaciji spomenute koordinacije čiji je predsjednik Franjo Šoljić prezentirao cjelodnevna događanja koja započinju puštanjem golubova.

Između ostaloga, u jutarnjim će satima gradski puhački orkestar središtem grada svirati budnice, vojska, policija i vatrogasci prezentirat će opremu, zainteresirani će se moći okušati u spravljanju fiš-paprikaša, zbog čega ih iz koordinacije pozivaju da se na vrijeme prijave, a organizirano je i druženje uz tamburaški sastav Alegra.

U večernjim satima bit će održan koncert Mladena Grdovića.

Iz koordinacije zahvaljuju Gradu Vukovaru te Vukovarsko-srijemskoj županiji koji su im pomogli u realizaciji ovog cjelodnevnog programa.

 

Pročitano 1573 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar