Ispiši ovu stranicu

Na mjestu pogibije general-bojnika Blage Zadre otkriveno spomen obilježje

Spomen obilježje otkrili sinovi Blage Zadre Spomen obilježje otkrili sinovi Blage Zadre Foto: Grad Vukovar

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom, prigodnim programom na Trpinjskoj cesti te otkrivanjem spomen-obilježja na mjestu pogibije general-bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici obilježena je 24. obljetnica tragične smrti legendarnog zapovjednika Trpinjske ceste.


Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur istaknuo je u svom obraćanju u prigodnom programu na Trpinjskoj cesti kako je general bojnik Blago Zadro pobijedio 4. vojnu silu u svijetu. -Ovdje je zapovijedao čovjek koji je imao hrabrost, viziju i domoljublje, koji je svojim zapovijedanjem porazio 4. vojnu silu u svijetu. To su napravili hrvatski branitelji, na takav se način stvarala hrvatska država. Takvo zajedništvo i ljubav su nam i danas potebni, rekao je Deur.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Zvonko Milas pozvao je da živimo dostojni Blage Zadre i nastavimo u borbi za Hrvatsku kakvu su on i oni koji su za nju dali živote željeli. -Ovdje su udareni temelji slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj, a najbolji i najveći armirač i arhitekt bio je upravo Blago Zadro. Pokušajmo dokazati da smo ga uistinu, dostojni, rekao je Milas.

- Mislim da s vremenom tek raste spoznaja o veličini tog čovjeka,vojnika i zapovjednika. Sve što čujemo o njemu je u superlativima. Najvažnije ljudske osobinu istaknute su na najvišoj razini. Njegov odnos i ljubav prema obitelji, suborcima, način na koji je vodio bitke pa i način na koji je poginuo samo dokazuju da je Blago Zadro legenda koja će zauvijek živjeti, rekao je gradonačelnik Penava.

Župan Božo Galić rekao je kako nam general Blago Zadro treba biti uzor te da na tim čvrstim temeljima koje su postavili on i njegovi suborci trebamo graditi bolju Hrvatsku.

- Blago Zadro je prvo ime Domovinskog rata, veliki domoljub i čovjekoljubac, istaknuo je izaslanik ministra branitelja Zoran Šangut izražavajući ponos što je bio njegov vojnik.

Predsjednik kluba branitelja i dragovoljaca „Trpinjska cesta“ Stjepan Majić, koji je bio suborac Blage Zadre, prisjetio se ratnih dana te istaknuo da se on prema svojim borcima odnosio kao prema sinovima, a oni su ga smatrali ocem. - Na Trpinjskoj cesti, groblju tenkova, pod tvojim smo vodstvom izrasli u prave borce, rekao je Majić.

Nakon prigodnog programa na Trpinjskoj cesti na mjestu pogibije general-bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici Blagini su sinovi otkrili spomen obilježje, idejno rješenje Dubravka Duića Dunje koji je istaknuo kako je spomen obilježje izrađeno od inoksa, materijala koji je vječan kao što je vječan i Blago Zadro.

Prisjećajući se zapovjednikove pogibije, njegov suborac Tomislav Josić rekao je kako je on bio veliki ratnik i domoljub te jedan od najzaslužnijih za obranu grada Vukovara. Istaknuo je da je Zadro suborcima bio kao otac, da nikad nije dopuštao da dva brata idu zajedno u akciju te da je uvijek išao prvii. -Taj dan nije ponio ni pancirku jer je puno ljudi oko njega nije imalo, izletjeli su pred mitraljesko gnijezdo i Zadro je bio pokošen, rekao je Josić dodajući da je Zadrina smrt bila početak kraja obrane Vukovara. Istaknuo je kako vjeruje da će mnogi koji posjećuju Vukovar dolaziti na mjesto njegove pogibije i zapaliti svijeću.

U prijepodnevnim satima u crkvi Gospe Fatimske svetu misu zadušnicu za general-bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu predvodio je fra Vjenceslav Janjić, župnik župe Josipa Radnika. Obilježavanje 24. obljetnice tragične pogibije Blage Zadre započelo je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Blago Zadro, jedini vukovarski general poginuo je 16. listopada 1991. pokošen mitraljeskim rafalom. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u ljeto 1998. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na Novom vukovarskom groblju. Posthumno ga je činom general bojnika odlikovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Pročitano 1970 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić