Ispiši ovu stranicu

Obilježena 24.godišnjica Humanitarnoga konvoja ranjenika

U prvom i jedinom konvoju iz opkoljenoga Vukovara izbavljena su 104 ranjenika U prvom i jedinom konvoju iz opkoljenoga Vukovara izbavljena su 104 ranjenika Foto: Marija Molnar

Skupom zdravstvenih djelatnika i bivših vukovarskih ranjenika u vukovarskoj je bolnici obilježena 24. obljetnica humanitarnoga konvoja kojim su 19. listopada 1991. iz opkoljenoga grada i vukovarske bolnice izbavljena 104 najteža ranjenika.

Konvoj su organizirali tadašnje Ministarstvo zdravstva RH i međunarodna humanitarna organizacija Liječnici bez granica koja pruža medicinsku pomoć žrtvama oružanih sukoba, epidemija i prirodnih ili drugih katastrofa. Ovaj je konvoj je trebao biti prvi takav iz opkoljenoga Vukovara, no jedan je od kamiona iz konvoja naletio na minu od čije su eksplozije ranjene dvije medicinske sestre. Liječnici bez granica tada su odustali od organiziranja drugih konvoja s ranjenicima iz Vukovara.

Mjesec dana kasnije slomljena je obrana Vukovara, a iz bolnice je odvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčari ubijeno njih 200 te pokopano u masovnu grobnicu. Sudbina ostalih još je uvijek nepoznata.

Sudionike današnjega obilježavanja riječima dobrodošlice pozdravila je ratna ravnateljica vukovarske bolnice i predsjednica Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 90.-91. dr.Vesna Bosanac, a potom za okupljene održala i predavanje na temu Rehabilitacija u zajednici Opće županijske bolnice Vukovar i bolnici hrvatskih veterana.

U ime Grada Vukovara obilježavanju je nazočio predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara Igor Gavrić. Programom obilježavanja predviđeno je i polaganje vijenaca i svijeća kod Spomen obilježja na Trpinjskoj cesti, kod Spomen obilježja Ovčara te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, a sudionici će posjetiti i Muzej vučedolske kulture.

 

Pročitano 1282 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar