Ispiši ovu stranicu

Kolona sjećanja prošla i kroz Borovo naselje

Na čelu kolone stjegonoše i sinjski alkari Na čelu kolone stjegonoše i sinjski alkari Milan Paun

Kolona sjećanja prošla je ulicama Borova naselja u Vukovaru od ruševina Borovo commerca, nekadašnje improvizirane ratne bolnice, do crvke Gospe Fatimske gdje je svetu misu služio kotorski biskup msgr. Ilija Janjić.

Prije polaska održan je komemorativni program Žrva Borova naselja za domovinu. Govorila je predsjednica udruge Vukovarske majke Manda Patko te rekla kako Vukovarci još uvijek tragaju za 290 osoba nestalih u Domovinskome ratu i da je proces pronalaska posmrtnih ostataka neprihvatljivo spor. Vlasi više napora ulažu u pronalaženje razbijenih i nestalih ćiriličnih ploča u Vukovaru, negoli u traganje za posmrtnim ostatcima, tvrdi Patko.

Vijence su položile predstavnice Vukovarskih majki na čelu s Mandom Patko, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, predsjednica Ljiljana Alvir, 204. vukovarske brigade koje je predvodio Ivan Kovačić, predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i posljednji zapovjednik obrane Borova naselja, Županije vukovarsko-srijemske, župan Božo Galić, Grada Vukovara, gradonačelnik Ivan Penava, policijske uprave vukovarsko-srijemske, tvornice Borovo, Općine Lukavac u BiH te više braniteljskih udruga iz BiH.

Prigodni su recital izveli učenici osnovnih škola Blage Zadre i Siniše Glavaševića.

Molitvu su predvodili kotorski biskup mons. Ilija Janjić, fra Ante Perković, župnik u vrijeme Domovinskoga rata, i sadašnji župnik župe sv. Josipa Radnika iz Borovo naselja fra Vjenceslav Janjić koji je pozvao da se ne čini novo nasilje prema žrtvama te da ih se poštuje, a rekao je i da u Vukovaru vlada lažni mir jer su problemi gurnuti pod tepih. Založio se i za osudu svih zločina koji su učinjeni pod znakom crvene zvijezde petokrake te da se provede lustracija.

U Borovo commercu okupatorska je vojska 19. studenoga 1991. zarobila i odvela u logore 115 branitelja i civila te ubila 51.

U obrani Borova naselja život je izgubilo oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1.189 branitelja.

Pročitano 1712 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun