Ispiši ovu stranicu

Obilježena pogibija Damira Ivanovića Damponje i Franje Katića

Tomislav Ivanović, sin poginuloga Damira Ivanovića polaže vijenac i pali svijeću Tomislav Ivanović, sin poginuloga Damira Ivanovića polaže vijenac i pali svijeću Foto: R.Rac

Branitelji Vukovara, pripadnici Vukovarske 4. bojne 3. gardijske brigade, građani Vukovara te članovi Kluba borilačkih vještina "Damir Ivanović - Damponja" obilježili su 25. godišnjicu pogibije  prvih poginulih pripadnika Zbora narodne garde Republike Hrvatske u obrani Vukovara, Damira Ivanovića - Damponje i Franje Katića. 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na križanju ulica Tri ruže i Vatroslava Lisinskog u gradskoj četvrti Sajmište, okupljeni članovi Ivanovićeve i Katićeve obitelji, njihovi suborci i prijatelji prisjetili su se ovih istinskih heroja obrane Vukovara koji su živote izgubili 2. srpnja 1991. godine te su prve žrtve nakon masakra dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u Borovu selu 2. svibnja 1991. godine.

- Damponja i Katić ubijeni su samo zato što su bili obučeni u uniformu ZNG-a. Moramo naglasiti kako u tom trenutku, 2. srpnja 1991. godine, u Vukovaru još nisu započela ratna razaranja i rat u punom smislu te riječi. Naši pripadnici Damponja i Katić otišli su u središte grada gdje su ih dočekali pobunjeni Srbi te ih ubili - rekao je Pero Perić zamjenik Vukovarske 4. bojne 3. gardijske brigade i zamjenik zapovjednika obrane grada Vukovara od 15. kolovoza do 2. rujna 1991. godine.


Damponja-Gavric-1

Perić je naglasio kako se ubojice znaju.  

- Sudski postupak se vodi, no još nitko nije odgovarao za njihovo ubojstvo. I malo je nevjerojatno da je hrvatskom pravosuđu potrebno 25 godina da se počinitelji adekvatno kazne - kaže Perić dodajući kako, navodno,  Ivanovićeve i Katićeve ubojice, danas slobodno žive u Srbiji.

Ivanovićev sin Tomislav, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, zahvalio je organizatorima što čuvaju uspomenu na njegovog oca. Rekao je da je istovremeno tužan, ali i ponosan te da mu je žao što s njim nije mogla doći i njegova majka.

Uz Tomislava, počast je odao i Damirov brat Vlado, koji je izrazio nadu kako će iduće godine na obilježavanju biti više ljudi.  - Zadovoljstvo mi je  što je na ovaj način službeno obilježena obljetnica pogibije moga brata i Franje Katića - rekao je Vlado Ivanović uz nadu da će počinitelji biti kažnjeni, jer kako kaže: - Pravda je spora, ali dostižna!

U ime Grada Vukovara vijenac je položio i svijeću upalio predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić.

- Vukovarci nikada neće i ne smiju zaboraviti na svoje heroje koji su Domovini dali ono najvrjednije - svoje živote. Upravo zato danas obilježavamo tužnu obljetnicu pogibije Damira Ivanovića - Damponje i Franje Katića, rekao je Gavrić dodajući kako je poražavajuća činjenica da se njihovi ubojice znaju, da su nekažnjeni te da danas slobodni žive u Srbiji, a navodno povremeno dolaze i u Vukovar. 

Pročitano 3649 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac