Ispiši ovu stranicu

Tema dana: Ovisnost o društvenim mrežama

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva

Društvene su mreže tijekom protekloga desetljeća postale vrlo popularan način komunikacije. U svojoj popularnosti nadmašuju poruke elektroničkom poštom jer omogućavaju komuniciranje s većim brojem osoba u isto vrijeme.  Postoje različite društvene mreže, a kao najpopularnija se navodi Facebook.

Facebook su, kao i mnoge druge komunikacijske inovacije, izuzetno dobro prihvatili mladi naraštaji. “Biti na fejsu” je postao svojevrsni kriterij normalnosti – toliko mladih koristi ovu društvenu mrežu da oni koji je ne koriste postaju “čudaci”.

Objavljivanje fotografija i videomaterijala otvara i brojna pitanja privatnosti i narušavanja privatnosti. S obzirom na svojevrsnu “opsesiju” foto i videoobilježavanja trenutaka, pitanje je koliko se osoba nalazi (u pozadini) u nečijim fotoalbumima, označenih i neoznačenih. Mladi ljudi još ne razmišljaju o privatnosti i cenzuri poput onih starijih. Virtualni prostor je prostor svekolike slobode. No, virtualni prostor je moguće i opasno mjesto. Mladi se mogu, zbog umjetne sigurnosti koje predstavlja takva vrsta komuniciranja pretvoriti u nasilnike ili žrtve nasilja vlastitih vršnjaka, mogu postati žrtvom počinitelja različitih kaznenih djela.

U Temi dana HRV-a vas pitamo: - Jeste li vi ili vaše dijete ovisni o društvenim mrežama? Krije li se iza šarenih i zanimljivih sadržaja i svojevrsna opasnost? Nadzirete li svoje dijete dok je na internetu? Temu dana otvaramo u 10.40 sati, a komentirati možete na 032/450-452.

U Ritmu grada ovoga petka poslušajte i razgovor s Tiborom Vargom te doznajte što je to Belmondo, u Glasu naroda smo pitali naše sugrađane što po njihovom mišljenju nedostaje Vukovaru.  

Ritam grada ovoga petka priprema i vodi Robert Rac.

Pročitano 1617 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac