Ispiši ovu stranicu

Intervju tjedna, utorak, 7. studenoga 2023.

Stipo Mlinarić Ćipe, saborski zastupnik Domovinskog pokreta i predsjednik Centra dr. Ivana Šretera gost je Intervju tjedna Hrvatskoga radija Vukovar, a povod je osma kaznena prijava koju je Mlinarić predao DORH-u zbog ratnih zločina napada na Vukovar u vrijeme Domovinskog rata.

Kako smo izvještavali tijekom prošloga tjedna, Mlinarić je pojasnio „kako se u ovoj kaznenoj prijavi razotkriva kompletna laž kojom se 30 godina služi srbijanska država, a na kraju krajeva i pojedine stranke u Republici Hrvatskoj, a to je SDSS i Milorad Pupovac, gdje oni govore da je Domovinski rat bio građanski rat.”

Centar dr. Ivana Šretera osnovan je prije godinu dana. Do sada je kroz njega, a uz pomoć odvjetnika Berislava Živkovića, koji je u vrijeme prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana obnašao funkciju glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, DORH-u predano ukupno osam kaznenih prijava. Nove su u pripremi.

U Intervjuu tjedna pokušavamo doznati na koji način funkcionira Centar dr. Ivana Šretera? Kako dolaze do dokaznih materijala od kojih neki kasnije služe kao moguća osnova za podizanje kaznenih prijava? Kako je moguće da su u samo godinu dana postojanja uspjeli doći do tako značajnih dokaznih materijala te DORH-u predati osam kaznenih prijava. Zašto nadležne državne institucije taj posao nisu odradile puno ranije? 

Vukovar je moj izbor i u dobru i u zlu” slogan je s plakata ovogodišnjega obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine koju će ove godine predvoditi članovi HOS-a, a zbog svega navedenoga, u Hrvatskoj, danima ne prestaju politički odjeci.

S našim gostom prokomentirat ćemo i razloge zbog kojih je saborski zastupnik, predsjednik Domovinskoga pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zatražio ostavku potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Pokušat ćemo doznati odgovor na pitanje hoće li predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj, predvođenih Miloradom Pupovcem, 17. studenoga, u Vukovaru uspjeti odati počast svim ubijenim i nestalim Vukovarcima iz 1991. kao i ubijenima na Ovčari i drugim stratištima, posebice u kontekstu toga što je Domovinski pokret prošle godine objasnio hrvatskoj javnosti zašto je spomenuto komemoriranje pljuska svim nevinim hrvatskim žrtvama i braniteljima.

Zanimaju nas i Mlinarićeva očekivanja od ovogodišnje Kolone sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kao i načini na koje naši slušatelji mogu pomoći u radu Centra dr. Ivana Šretera, posebice ukoliko imaju informacije, a možda čak i dokaze o počinjenim ratnim zločinima i/ili njihovim počiniteljima.

Intervju tjedan uređuje i vodi Robert Rac.

 

Pročitano 266 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac

Medij

Intervju tjedna, utorak, 7. studenoga 2023.