Ispiši ovu stranicu

Intervju tjedna, utorak, 5. prosinca 2023.

Dvanaest i drugi je dan prosvjeda poljoprivrednika u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Zabrana tradicionalne svinjokolje i eutanaziranje zdravih svinja i dalje su najveći problemi, tvrde svinjogojci.

Do sada je eutanazirano 37 tisuća svinja, što je negdje oko tri posto ukupnog svinjskog fonda u Hrvatskoj. Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac za sve krivi vladajuće te kaže da su oni ti koji uništavaju Hrvatsku. S druge strane premijer Andrej Plenković je izjavio kako je incidencija virusa najniža, kompenzacijske mjere maksimalne, metoda borbe protiv afričke svinjske kuge potvrđena je i od Veterinarskog fakulteta i od Veterinarskog instituta i svih mogućih stručnjaka koji iole znaju o bolestima kao što je afrička svinjska kuga.

Plenković prosvjede naziva političkima te tvrdi kako Vlada radi sve u interesu seljaka. U međuvremenu otvaraju se novi punktovi prosvjeda poljoprivrednika. Dio prosvjednika ne namjerava stati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi. U nedjelju je Plenković izjavio da su se u prosvjede svinjogojaca nezadovoljnih zbog mjera u borbi protiv afričke svinjske kuge uključili „pripadnici ekstremističke skupine”, koje su identificirale sigurnosne službe.

O ovim temama razgovaramo s Marijanom Pavličekom, saborskim zastupnikom i predsjednikom Hrvatskih suverenista, koji s govornice u Hrvatskom saboru te na terenu aktivno podržava svinjogojce prosvjednike te se otvoreno ne slaže s mjerama Ministarstva poljoprivrede, resorne ministrice Marije Vučković kao i premijera Plenkovića koji je za prosvjednike rekao da se radi o ljudima predvođenim pojedincima koji se predstavljaju kao svinjogojci, iako s tim najčešće nemaju veze, a instruiraju ih Domovinski pokret, Most, Suverenisti i još neke manje stranke s istoka Hrvatske koje si na ovoj temi žele priskrbiti političku vidljivost.

Intervju tjedna uređuje i vodi Robert Rac.

Pročitano 315 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac

Medij

Intervju tjedna, utorak, 5. prosinca 2023.