Ispiši ovu stranicu

Intervju tjedna, utorak, 16. siječnja 2024.

Hrvatska je jučer obilježila dvije značajne obljetnice iz svoje povijesti - 15. siječnja 1992. godine Hrvatska je međunarodno priznata kao suverena i neovisna država, a istog tog datuma, samo 1998. godine završio je dvogodišnji proces mirne reintegracije tada okupiranog hrvatskog podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

Proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja započeo je 15. siječnja 1996. godine kad je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo Rezoluciju 1037 i ustanovilo UNTAES, a završio je dvije godine poslije, 15. siječnja 1998., kad je okupirano područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema vraćeno u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske i postalo dio teritorijalnog, monetarnog, carinskog, pravnog i svakog drugog kontinuiteta otad potpuno suverene i u pravom smislu cjelovite Republike Hrvatske.

U Intervjuu tjedna razgovaramo o upravo ovoj mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda, koja se smatra jednom od najuspješnijih mirovnih misija, a koja je ostvarena uz pomoć tadašnje hrvatske Vlade i hrvatskih mirotvoraca.

Gošća Intervju tjedna je dr. sc. Vesna Škare Ožbolt, tadašnja predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja i ubrzani povratak 1996. - 1998. godine.

Što su sve proživljavali hrvatski mirotvorci tijekom dvogodišnjih pregovora sa srpskim pobunjenicima? Koji su stvarni, dalekosežni, pozitivni ili negativni učinci procesa mirne reintegracije? Jesu li rezultati mirne reintegracije koje danas baštinimo opravdali očekivanja svih koji su u taj proces, na različitim razinama odlučivanja i provedbe, bili uključeni? Je li proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja nadvladao sve izazove ili nam je u naslijeđe ostavio prijepore i negativne političke i društvene posljedice? Neka su od naših pitanja na koja ćemo pokušati dobiti odgovore.

Intervju tjedna uređuje i vodi Robert Rac.

Pročitano 232 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac

Medij

Intervju tjedna, utorak, 16. siječnja 2024.