Ispiši ovu stranicu

Intervju tjedna, utorak, 23. travnja 2024.

Arheološki lokalitet Vučedol jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi i po njemu je nazvan lokalitet jedne kulturne pojave koja je u vrijeme eneolitika, u trećem tisućljeću prije Krista, zauzimala prostor današnjih 13 europskih država.

Muzej vučedolske kulture izgrađen je u sklopu projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", te je svečano otvoren za javnost 30. lipnja 2015. godine. Od tada pa do danas Muzej posjećuje na tisuće posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva te je on jedan od razloga što je Vukovar postao vidljivija točka na turističkoj karti Hrvatske, Europe i svijeta.

Rekonstrukcija vučedolskog naselja, odnosno replika nekoliko kuća istog izgleda i na istoj lokaciji na kojoj su postojale prije 5000 godina, zatim izgradnja Megarona ljevača bakra – kuće ispod koje je pronađena poznata vučedolska golubica odnosno jarebica, kao i planetarija koji će se nalaziti ispod površine zemlje, odnosno temelje će imati u arheološkoj sondi u kojoj su istraživanja završena 2021. godine, temeljni su dio velikog projekta podizanja Arheološkog parka Vučedol, čija je realizacija u tijeku, na izvornom prapovijesnom lokalitetu vučedolske kulture, koja i danas izaziva divljenje s obzirom na to koliko je bila napredna i što je sve donijela u europske standarde.

Doktorandica Mirela Hutinec, arheologinja, muzealka, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture i voditeljica sustavnih arheoloških istraživanja Vučedola naša je ovotjedna gošća Intervju tjedna HRV-a.

Teme našeg razgovora vezane su uz vučedolsku kulturu u trenutku njezinog najvećeg raspona. Realizaciju projekta Arheološkog parka Vučedol te posljednjih 9 godina od otvorenja Muzeja vučedolske kulture, uz osvrt na pozitivne turističke pomake zabilježene u tom razdoblju.

Intervju tjedna uredio i vodio Robert Rac.

Pročitano 210 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac

Medij

Intervju tjedna, utorak, 23. travnja 2024.