Ispiši ovu stranicu

Vremeplov: Stradanje mještana Lovasa

Godišnjica stradavanja mještana Lovasa Godišnjica stradavanja mještana Lovasa Foto: Arhiva HRV

10. listopada je 283 dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 82 dana. 

680. - Rijetko koja religija na svijetu nije pretrpjela raskol dvaju ili više pravaca koji vjeruju da na ispravan način tumače riječi svojih proroka, pa ni islam nije ostao pošteđen takve sudbine. Ironično je da se to u islamu dogodilo prilično brzo, već 680. godine naše ere, kada je u bitci kod Kerbale ubijen šiitski imam Husein bin Ali, unuk proroka Muhameda, što je rezultiralo trajnom podjelom muslimana na šiite i sunite. Ovaj se događaj obilježava kod šiita kao Ašura.

732. - U bitci kod Toursa Karlo Martel je pobijedio drugu (i posljednju) arapsku invaziju Francuske.

1582. - Podjele u kršćanstvu uzrokovale su i promjenu kalendara, iz julijanskog u gregorijanski. No, kako takav posao nikad nije lako izvesti na najbolji mogući način, neki su narodi odlučili napraviti totalan kaos i ispustiti ovaj dan. 10. listopada 1582. godine kao da se nikada nije niti dogodio. Tako ovaj datum  nije zabilježen u povijesti Italije, Poljske, Španjolske i Portugala.

1913. - Brodovi koji su plovili oko Amerika imali su prilične probleme kroz povijest, bez obzira na kvalitetu i iskustvo posade i kapetana. Svim se morima moglo ploviti, no obići Rt Horn oduvijek je bila noćna mora. Stoga su pomorske sile odlučile napraviti kraći put između Atlantika i Pacifika, što je simboličnim dizanjem prve stijene u zrak otvorio Woodrow Wilson na današnji dan 1913. godine, na otvaranju gradnje Panamskog kanala.

1964. - Otvorene su Olimpijske igre u Tokiju.

1967. - Potpisan je sporazum o vanjskom svemiru kojim se zabranjuje postavljanje oružja za masovno uništenje u svemir.

1971. - U Austriji je na izborima za Nacionalno vijeće Socijalistička stranka Austrije prvi put dobila više od 50 posto glasova.

1991. - Za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku, srpske postrojbe su počinile pokolj u selu Lovasu, ubivši 40 Hrvata civila, a 14 je ozlijeđeno.

Na današnji dana rođeni su

1813. - Giuseppe Verdi, talijanski skladatelj

1830. - Izabela II., kraljica Španjolske

1970. - Goran Navojec, hrvatski glumac

A od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti slavnog istraživača polarnih krajeva Fritdjofa Nansena, domaćeg doajena glumišta Zvonimira Rogoza, škotskog glazbenika Midgea Urea, kinesku glumicu Bai Ling i francuskog skijaša Jeana Baptistea Grangea.

Na današnji dan umrli su

1985. - Yul Brynner, američki filmski glumac

1985. - Orson Welles, američki redatelj, glumac, scenarist i producent

Danas se obilježava Dan državnosti na Kubi, a također je i Svjetski dan beskućnika.

Pročitano 1007 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac