NAJNOVIJE
Zaklada „Hrvatska za djecu” sufinancirala opremanje dječjeg igrališta u Općini Lovas

Lovasko dječje igralište, smješteno u neposrednoj blizini vatrogasnog doma, ovih je dana dobilo novi izgled. Naime, igralište je nadograđeno novim igralima i pripadajućom antistresnom podlogom, pogodnom za sigurnost najmlađih stanovnika Općine Lovas. Dodatno opremanje igrališta sufinancirala je Zaklada „Hrvatska za djecu“ sa 15.000,00 eura. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.287,50 eura. Razliku iznosa, kao i pripremne radove za postavljanje igrala, betoniranje ploče postolja s rubnjacima, financirala je Općina Lovas vlastitim proračunskim sredstvima.
- U središtu Lovasa ovime smo dobili još jedno lijepo i moderno dječje igralište. Ono što nas dodatno raduje je to što se, naročito u večernjim satima, brojna djeca na igralištu skupljaju i igraju. Prostor je dodatno ozelenjen sadnicama koje smo sadili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, projekta kroz koji smo na području cijele Općine posadili 900 sadnica - rekla je Tanja Cirba načelnica Općine Lovas.
Zaklada „Hrvatska za djecu“ svake godine financira projekte usmjerene na dobrobit djece i mladih i podršku istima kroz različite sadržaje koji su od vitalne važnosti za njihov rast i razvoj.

Cirba je naglasila kako je ovo tek jedno od četiri igrališta koja se grade ove godine na području Općine.
- U tijeku je i izgradnja vanjskog stolnoteniskog igrališta u naselju Opatovcu, streetball u športskom centru Lovas, a uskoro se očekuje i početak izgradnje ugovorenog malonogometnog igrališta s umjetnom travom. Stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za naše najmlađe i dalje je naš prioritet - pojasnila je Cirba te se zahvalila Razvojnoj agenciji TINTL koja u suradnji s općinskim službama uspješno priprema i prijavljuje projekte.

Pored navedenih projekata, prema riječima Cirbe, na području Općine u tijeku je provedba i drugih projekata.
- Ovih smo dana započeli i obnovu Doma kulture u Lovasu sredstvima Ministarstva kulture i medija i općinskim sredstvima. Također, nastavljamo i s radovima na uređenju užeg središta naselja Lovas, pripadajućih nogostupa, rasvjete i odvodnje čija se realizacija financira sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i proračunskim sredstvima - pojasnila je Cirba. 

(Četvrtak, 18 Srpanj 2024 10:10)
Završen ljetni rok za upis na fakultete, najveći interes za studij glume, fizioterapiju, sestrinstvo i kriminalistiku

Pravo upisa na neki od studija u ljetnom upisnom roku za akademsku godinu 2024./2025. u Hrvatskoj ostvarilo je 23.540 kandidata i kandidatkinja, pokazale su konačne rang-liste objavljene u srijedu na mrežnoj stranici postani-student.hr a prenosi HINA

(Četvrtak, 18 Srpanj 2024 09:29)
Nema novih slučajeva afričke svinjske kuge

Iz Ministartsva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva priopćeno je da nema novih zabilježenih slučajeva afričke svinjske kuge (ASK). Priopćenje prenosimo u cijelosti:

(Četvrtak, 18 Srpanj 2024 09:07)
Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ dobilo 26 OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar

Ove je godine certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ dobilo 26 OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar, a njihovim vlasnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Vukovara i okolnih mjesta uručili su ih gradonačelnik Ivan Penava, njegov zamjenik Filip Sušac i Igor Antolović, upravitelj službe vlastitog pogona Gradske tržnice Vukovar.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 15:11)
NCVVO objavio konačne rezultate državne mature, negativnih ocjena više nego lani

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je konačne rezultate državne mature u ljetnom roku.

Ukupan broj pristupnika koji imaju rezultate ispod praga prolaznosti je veći nego prošle školske godine te je u gimnazijama iznosio 928, odnosno 8,7 posto, a u strukovnim školama 7330, odnosno 48,5 posto - izvijestio je u srijedu ravnatelj Vinko Filipović. Veći je i ukupan broj negativnih ocjena. 

- Ove godine ih je bilo 19.754, uspoređujemo ih uvijek naravno s prethodnom godinom, ali kao ilustracija obzirom da smo ovih dana imali priliku slušati različite komentare u smislu katastrofe i slično, nisam zadovoljan rezultatima. podsjetit ću kako je u predpandemijskoj 2019. godini, broj negativnih ocjena bio gotovo isti kao što je ove godine. U strukturi negativnih ocjena 3.209 je kod gimnazijalaca, a 14.394 kod učenika strukovnih škola.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 14:26)
Na graničnim prijelazima kontrolom detektirano pet vozila s nevažećom prometnom dozvolom

U protekla 24 sata, na graničnim prijelazima Bajakovo, Županja i Tovarnik, ukupno je pet vozila, koja su pristupila izlaznoj graničnoj kontroli, zatečeno u prekršaju isteka važenja prometne dozvole, radi čega je navedenim vozilima zabranjen izlaz iz Hrvatske, a vozači su odgovarajuće prekršajno sankcionirani.

U tri slučaja radilo se o isteku važenja prometne dozvole do 15 dana, a za vozača koji upravlja takvim vozilom, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama predviđena je novčana kazna od 90 eura.

U preostala dva slučaja (Tovarnik, Županja), važenje prometne dozvole isteklo je za više od 15 dana, za što je spomenutim zakonom za vozače predviđena novčana kazna od 260 eura. U ovim slučajima su i privremeno oduzete registracijske pločice vozila.

Također, sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, predviđena je novčana kazna od 30 do 130 eura ako vozač vozila na zahtjev ovlaštene službene osobe ne predoči policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju odnosno ako ne predoči Europsko izvješće o nesreći.

- Prije putovanja u inozemstvo preporučujemo građanima da provjere valjanost svoje isprave za prelazak državne granice i vozačke dozvole, kao i važenje prometne dozvole i police obveznog osiguranja odnosno tehničku ispravnost vozila kojim pristupaju graničnoj kontroli - poručili su iz PU vukovarsko-srijemske. 

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 11:48)
Dvojica osumnjičena za prijevare

Policijski službenici PP Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prijevara na štetu dvoje državljana Sjeverne Makedonije - izvijestili su iz PU vukovarsko-sijemske. 

Naime, osumnjičeni 40-godišnjak je tijekom listopada i studenog 2023. godine, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, doveo u zabludu oštećenike glede najma stana, te ih naveo da mu za najam uplate nekoliko tisuća eura, iako ne posjeduje niti raspolaže navedenim stanom.

O utvrđenim okolnostima bit će dostavljeno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. Zbog sumnje u počinjenje prijevare, dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom koji je 12. srpnja na prijevaran način od 79-godišnjaka uzeo bankovnu karticu i PIN broj te s njegovog bankovnog računa isplatio više stotina eura.

Danas, 17. srpnja, osumnjičeni 30-godišnjak predan je pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, dok je kaznena prijava protiv njega upućena nadležnom državnom odvjetništvu.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 11:45)

Kristina Augustinov

Subota, 29 Lipanj 2024 12:27

U novom izdanju emisije Tjednik između ostalog poslušajte: 

U Vukovaru, na odlagalištu komunalnog otpada Petrovačka dola, ispod 90.000 kubika komunalnog otpada i zemlje, pronađena je još jedna masovna grobnica, a prema prvim informacijama, riječ je o najmanje deset posmrtnih ostataka.

U vukovarskim ulicama Brune Bušića, Nad prugom i Augusta Cesarca, u Gospodarskoj zoni te Sotinu vidljivi su opsežni radovi na komunalnoj infrastrukturi. Riječ je o provedbi velikog vodnokomunalnog projekta Poboljšanje sustava javne odvodnje Grada Vukovara za koji je prošle godine potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava odnosno sufinanciranju projekta između Minsitarstva gospodarstva i održivoga razvoja, Hrvatskih voda i Vodovoda grada Vukovara.

Iako se iz dana u dan suočavamo s ekstremno visokim temperaturama zraka, ove godine smo se susreli i s visokim vodostajima rijeka. Iako je vrh vodenoga vala Dunavom prošao, vodostaj je i dalje visok, zbog čega uređenje popularnog vukovarskog kupališta Male ade još nije započelo.

Ostale teme poslušajte u novom izdanju emisije Tjednik. 

Subota, 22 Lipanj 2024 12:24

U novom izdanju Tjednika poslušajte: 

Grad Vukovar nastavio je sa sanacijom nerazvrstanih cesta na području grada.

Za bespovratne potpore u turizmu Grad Vukovar osigurano 67.000 eura.

U Vukovaru će od 27. do 29. lipnja biti održana tradicionalna trodnevna manifestacija Dunav fest koju povodom povodom Međunarodnog dana Dunava (29.6.2024.)

Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru održan je kulturni program u povodu jubilarne 20. biciklističke karavane Put prijateljstva Vukovar–Ljubljana koja se održava u organizaciji Hrvatskog društva Ljubljana.

O ostalim temama saznajte u još jednom izdanju emisije Tjednik koju uređuje i vodi Kristina Augustinov.

Subota, 15 Lipanj 2024 12:24

U Tjedniku poslušajte:

Krajem lipnja počinju radovi na sanaciji i proširenju Petrovačke dole čime će odlagalište dobiti dostatne kapacitete dovoljne da neometano funkcionira do otvaranja Centra za gospodarenjem otpada Orlovnjak u Antunovcu.

U  Vukoavru je održana početna konferencija projekta Pokloni mi osmijeh IV kroz koji je zaposlena 31 osoba.

Povodom godišnjice smrti profesora Danijela Rehaka bivšeg predsjednika Hrvatskog nogometnog kluba Radnički odigrana je prva prijateljska utakmica.

Grad Vukovar je, nakon obnove Osnovne škole Nikole Andrića vrijedne 24 milijuna kuna u kojoj je sudjelovao s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Vukovarsko-srijemskom županijom, nastavio s ulaganjima kao osnivač osnovnih škola na području Vukovara, ovoga puta financirajući radove na klimatizaciji škole

Što smo još pripremili poslušajte u najnovijem izdanju emisije Tjednik. 

Subota, 08 Lipanj 2024 12:37

U Tjedniku poslušajte: 

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Vukovarsko-srijemske županije u Pastoralnom centru svetoga Bone u Vukovaru održana je edukacija o pravima hrvatskih branitelja i mogućnostima korištenja veteranskih centara.

I ove godine Grad Vukovar pruža potporu vukovarskim poljoprivrednicima.

U Ružičkinoj kući u Vukovaru upriličena je dodjela plaketa zahvalnosti udomiteljima s područja naše županije, a u okviru Nacionalnog dana udomiteljstva.

Grad Vukovar poduzetnicima dodijelio 200.000 eura bespovratnih potpora.

I ove godine Grad Vukovar pruža potporu vukovarskim poljoprivrednicima. Više je bilo riječi na konferenciji za medije gradonačelnika Ivana Penave sa suradnicima.

Vukovarsko-srijemska policija obilježila je Dan policijske kapelanije.

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Vukovarsko-srijemske županije u Pastoralnom centru svetoga Bone u Vukovaru održana je edukacija o pravima hrvatskih branitelja i mogućnostima korištenja veteranskih centara.

U Vukovaru je održana panel rasprava na temu - Društveno odgovorno poslovanje usmjereno na zapošljavanje osoba s invaliditetom – podrška poslodavcima.

Na koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika naše županije govora je bilo i o komarcima.

U Ružičkinoj kući u Vukovaru upriličena je dodjela plaketa zahvalnosti udomiteljima s područja naše županije, a u okviru Nacionalnog dana udomiteljstva.

Grad Vukovar poduzetnicima dodijelio 200.000 eura bespovratnih potpora.

Gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi dodijeljena - Velika zlatna plaketa – Da se ne zaboravi!

I ove se godine održava manifestacija Međunarodnog dana Dunava – Dunav Fest Vukovar, od 27. do 29. lipnja 2024. a u sklopu kojega će se održati sada već tradicionalna fišijada.

U našem je gradu održana radionica na temu „Obrazovne metode za borbu protiv antisemitizma”.

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana i Tjedna arhiva, a obilježava ga 19 arhiva u Hrvatskoj, u Državnom arhivu Vukovar održano je predavanje i postavljena izložba fotografija.

Ponedjeljak, 27 Svibanj 2024 08:49

U Tjedniku poslušajte: 

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima obišao je novoizgrađenu spojnu cestu Lužac -Budžak.

Novi ritail STOP SHOP svečano je otvoren u Vukovaru.

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1. svibnja u šumi nedaleko Trpinje na vukovarskom području zapalio zastavu RH.

U Lipovcu obilježena 32. godišnjica prve velike razmijene logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Subota, 18 Svibanj 2024 13:32

Udruga Mađara grada Vukovara od 2008. godine zastupa interese mađarske nacionalne zajednice u našem gradu te čuva identitet i kulturu mađarske nacionalne manjine. Svojim redovitim aktivnostima upoznaju širu javnost s mađarskom kulturom, običajima, gastronomijom, pjesmom, plesom i narodnim nošnjama, a već tradicionalno iz godine u godinu organiziraju i Mađarski bal.

Predsjednica Udruge Mađara Vukovar Rozalija Jakumetović rekla je kako je jako ponosna na 15 godina postojanja i rada udruge.

- Kada smo osnivali udrugu moram priznati da sam se bojala kako ću okupiti članove, no vodila me misao da jedan narod mora imati korijenje, jer ako ima korijenje onda ima sadašnjost kao i budućnost. Mi smo dio grada Vukovara, ovdje živimo i moramo pokazati našu kulturu i naše običaje. Jako sam ponosna na svakog člana naše zajednice. Bez obzira što smo mala zajednica jako smo snažni te znamo da će naši najmlađi nastaviti naš rad. Hvala svim prijateljima koji nam pomažu u radu i daju potporu jer bez toga isto ne bi mogli – rekla je Jakumetović.

Svoj rad obilježili su izložbom fotografija i ručnih radova.

Pročelnik odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš rekao kako Grad Vukovar redovito podržava rad Udruge Mađara Vukovar kroz različite aktivnosti.

- Kroz razne aktivnosti, programe te kroz program Javnih potreba u kulturi potičemo očuvanje njihove tradicije svake godine izdvajamo određena sredstva. Isto tako podržavamo Vijeće Mađara u gradu Vukovaru i kroz njihove programske aktivnosti i osiguravanje za njihov redovan rad. Ovom prilikom im se zahvaljujem jer obogaćuju kulturni život u gradu Vukovaru- rekao je Paloš.

Prigodom proslave 15 godina rada, Udruga Mađara grada Vukovara gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi dodijelila je plaketu za dugogodišnju potporu koju im pruža u radu i djelovanju.

Subota, 18 Svibanj 2024 12:51

Grad Vukovar izgradio je dva terena za odbojku na pijesku, a to su ujedno prvi i jedini tereni za odbojku na pijesku u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima obišao je novoizgrađene terene za odbojku na pijesku.

- S posebnim zadovoljstvom na Športsko-rekreativnom centru Lijeva Bara službeno smo otvorili prva dva igrališta za odbojku na pijesku u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji na inicijativu Kluba odbojke na pijesku Vukovar. S obzirom na tradiciju koju odbojka ima u Vukovaru ovaj projekt smo dugo očekivali i razvijali i konačno nakon skoro dvije godine smo to i ostvarili. Ovaj sadržaj je za sve one naše najmlađe sugrađane koji se odluče na bavljenje sportom. Drago mi je da Vukovar sadržajno ide gore - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Predsjednik Kluba odbojke na pijesku Vukovar Toni Bačić rekao je kako je izuzetno zadovoljan s novoizgrađenim terenima na Športsko-rekreativnom centru Lijeva Bara.

- Kada smo krenuli prije skoro četiri godine bilo je zahtjevno i teško trenirati te održavati natjecanja i okupljati mlade, no upornošću smo to uspeli, te nam je drago što je grad Vukovar kao i Sportski objekti Vukovar prepoznali naš rad i trud i što su se odlučili na izgradnju ovih kvalitetnih terena. Tereni su izgrađeni po najvišim standardima Svjetske odbojkaške organizacije te se sada na njima mogu organizirati sva natjecanja. Ispred kluba smo zadovoljni ovim projektom te se nadamo da će sve generacije posebice one najmlađe koristit ove terene – rekao je Bačić.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić dodao je kako je u tijeku izrada projektne dokumentacije za sanaciju tribina na Športsko-rekreativnom centru Lijeva Bara te postavljanje podloge na dva košarkaška terena kako bi bio građanima Vukovara na raspolaganju za rekreativni sport.

Tereni su izgrađeni na površini od 887,49 m2, a dimenzija su 16,00 x 8,00 m.

Projekt je vrijedan 82.735,78 eura te je sufinanciran sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara u visini od 81,15 %.

Subota, 18 Svibanj 2024 12:32

U Tjedniku između ostalog poslušajte:

U galeriji Oranžerija Gradskoga muzeja Vukovar otvorena je gostujuća izložba 7. bijenale slikarstva.

 Svjetski priznati stručnjak, dr. Ranko Rajović održao je u Vukovaru seminar pod nazivom "Kako da učenje postane igra".

Korisnici udruge Golubica ostvarili su odlične rezultate na državnom atletskom natjecanju za osobe s intelektualnim oštećenjima i imaju dva državna prvaka.

Ekonomska škola Vukovar održala je Dan otvorenih vrata.

U sklopu 31. Festivala glumca Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar organizira izložbu "Glumci u karikaturi".

Diljem Hrvatske obilježen je Hrvatski dan šećerne bolesti.

U tijeku je Javni poziv za upis djece u Dječji vrtić Vukovar 1.

U Vukovaru je obilježena 102. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana.

 Kako prenosi Dnevnik.hr, na Županijskom sudu u Osijeku završeno je suđenje Vojislavu Mediću za ratne zločine.

Obilježen je Tjedan crvenog križa u Vukovaru.

U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja.

U Vukovaru je u tijeku 5. konferencija katoličkih muškaraca „Budi muškarac”.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija