NAJNOVIJE
Vukovaru bod protiv Dugopolja

Nogometaši HNK Vukovar 1991 odigrali su utakmicu 16. kola Prve nogometne lige protiv Dugopolja.

(Nedjelja, 27 Studeni 2022 10:19)
Održana radionica "Vježbe nakon operativnog zahvata na dojci"

Važnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke ima samopregled grudi te redovite ultrazvučne i mamografske kontrole. Svaka žena bi trebala uvidjeti važnost redovitih pregleda te znati prepoznati sumnjive promjene na dojci, kako bi mogla zaštiti svoje zdravlje.

(Subota, 26 Studeni 2022 10:27)
Iz policije pozivaju žene koje trpe nasilje da im se obrate i potraže pomoć

Danas je u Vukovaru održan sastanak povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama čiji je inicijator Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Na sastanku su sudjelovale  i policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Tim povodom iz PU vukovarsko-srijemske poslali su priopćenje za javnost u kojem stoji:

(Petak, 25 Studeni 2022 16:22)
Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji

Povodom nadolazećih blagdana Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:02)
U dvije godine zaprimili 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvjestili su da je taj centar od studenoga 2020.godine do danas zaprimio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja te istaknuli da društvo mora štititi ranjive pojedince.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:01)
"Advent pun čarolija" stiže u Vukovar

„Advent pun čarolija“ slogan je ovogodišnjeg vukovarskog Adventa u periodu od 27.11.-24.12.2022., koji će perivoj dvorca obitelji Eltz ponovno obući u blagdansko ruho i tako zasjati u blagdanskom raspoloženju. U perivoju uz obalu Dunava biti će postavljeno klizalište – vukovarska Ledena čarolija, pozornica za glazbene večeri, ugostiteljske kućice, betlehemsko naselje, a u Galeriji Oranžerija biti će uređen Kutak Djeda Božićnjaka za one najmlađe, navela je Davorka Krajnović Naletilić, predstavnica Turističke zajednice Grada Vukovara.
- Programi su predviđeni petkom i subotom poslijepodne i navečer, dok će klizalište raditi svakim danom. Na pozornici će nastupiti bandovi različitih žanrova, tamburaški sastavi, bendovi duhovne glazbe, nastupi glazbene škole i dječjeg zbora, a u Kutku Djeda Božićnjaka planirane su razne radionice, predstave, pričanje prigodnih priča za djecu. Posljednji adventski vikend obasjat će Svjetlosna čarolija koja će zgrade u perivoju obojati svjetlom s prigodnom motivima, a poseban ugođaj stvorit će instalacija sa stotinjak stoljetnih fenjera koji će nas vratiti u neka davna vremena – rekla je.

U okviru Adventa i ove godine održat će se i 25. vukovarske adventske svečanosti, tradicionalna manifestacija koju Gradski muzej Vukovar organizira u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom i Župom sv. Filipa i Jakova, najavila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskoga muzeja Grada Vukovara.
- Prvu adventsku svijeću zapalit će gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, drugu stalni suradnik i organizator Tihe noći u Vukovar, Branko Uvodić, treću će upaliti predstavnici glumačkoga svijeta, Mladena Gavran te četvrta pripada mladosti Vukovara, onima koji su se istaknuli, a to su učenici Gimnazije Vukovar. Svaki ovaj tjedan ima svoj bogati i raznoliki kulturni program – rekla je Marić.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnik Filip Sušac, rekao je kako su se i ove godine, unatoč izazvanoj godini u financijskom smislu, odlučili smo svoje sugrađane razveseliti blagdanskim ugođajem.
- Ovogodišnji advent pun je raznolikog sadržaja, kako za one najmlađe, tako i za starije. Od besplatnog klizališta za sve posjetitelje do gastro i glazbenog programa. Tradicionalno djeci koja pohađaju vrtiće, do osnovnoškolske dobi i ove godine podijelit ćemo prigodne paketiće i sukladno tome osigurali smo u proračunu sto tisuća kuna – rekao je Sušac.
Podjela paketića predviđena je za 21. prosinca 2022. u 17 sati, perivoj dvorca Eltz. Tijekom svih adventskih vikenda bit će moguće voziti se Božićnom kočijom i posjetiti betlehemsko selo, a posljednjeg adventskog vikenda održat će se i Božićni sajam na kojem se već tradicionalno nude domaći, autohtoni proizvodi i prigodni božićni suveniri.

Neizostavno klizalište će i ove godine biti smješteno u perivoju Dvorca Eltz i to besplatno za sve posjetitelje, a njegovo otvorenje očekuje se 27. studenog 2022. Nuditi će brojne sportske sadržaje za naše sugrađane, a da je sve spremno, potvrdio je ravnatelj Javne ustanove Sportkih objekata Vukovar, Ivan Szabo.
- Prošle godine bilo je više od deset tisuća posjetitelja klizališta. Obnovili smo fond klizaljki koje su također besplatne. Radno vrijeme je od 9-21 h od ponedjeljka do četvrtka, a petak i subota od 9-22 h. Klizalište je spremno, led se radi sedam dana, malo nas ometaju vremenske prilike, kada temperatura pređe 10 celzijevih stupnjeva onda dolazi do topljenja, ali nadam se da će sam led biti spreman za nedjelju. Imamo školu klizanja za djecu i odrasle, igre na ledu za djecu i mlade, mala škola hokeja i organizirani posjeti školske i vrtićke djece- naveo je Szabo.
Organizator ovog događanja su Turistička zajednica Grada Vukovara i Grad Vukovar u suradnji s Gradskim muzejom grada Vukovara i Javnom ustanovom Sportski objekti Vukovar.

(Petak, 25 Studeni 2022 14:23)
Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova VSŽ o značaju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, sazvanoj povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas 25.studenoga, bilo je govora o značaju ovoga datuma i povijesnom razvoju ženskih ljudskih prava.

Predsjednik povjerenstva i dožupan vukovarsko-srijemski Srđan Jeremić naglasio je da svi statistički pokazatelji govore o porastu nasilja nad ženama u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj te građane, a posebice žene žrtve nasilja pozvao da se ohrabre i nasilje prijave.

- Obilježavanje ovog datuma je važno kako bi se žene ohrabrilo da prijave nasilje, ne samo fizičko, nego i ekonomsko i psihičko. Počinitelji nasilja najčešće su bračni i izvanbračni partneri pa su razlozi neprijavljivanja strah, ekonomska ovisnost, manjak samopoštovanja i nepovjerenje u institucije – naglasio je Jeremić, dodavši da je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj evidentirano 6,1 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji i 8,2 posto više kaznenih djela počinjenih na štetu članova obitelji nasilničkim ponašanjem, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posebno zabrinjava, istaknuo je Jeremić da su žrtve tih kaznenih djela u većini žene kao i da je broj slučajeva femicida u Hrvatskoj od početka ove godine do danas 14.

 

(Petak, 25 Studeni 2022 14:21)
Valerija Lozančić

Valerija Lozančić

Petak, 25 Studeni 2022 15:02

Povodom nadolazećih blagdana Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji.

Petak, 25 Studeni 2022 12:26

Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar sudjelovala je s korisnicima u okviru programa "Možemo i mi II" na Prvenstvu Hrvatske u kuglanju na 9 čunjeva-klasičan način za osobe s intelektualnim teškoćama 2022. godine.

Petak, 25 Studeni 2022 10:22

Općina Nuštar objavila je Javni poziv za dodjelu stipendija studentima i srednjoškolcima koji srednju školu pohađaju u drugoj županiji. Stipendije studentima će dodjeljivati u mjesečnom iznosu od 800, a učenicima od 400 kn.

Kako stoji u pozivu koje je Nuštar objavio na svojim stranicama, stipendije će dodjeljivati svim redovnim studentima s područja Općine Nuštar upisanim na preddiplomski i diplomski sveučilišni odnosno integrirani studij ili stručni studij za akademsku godinu 2022./2023. godinu u mjesečnom iznosu od 800 kn/106,18 eura. Stipendije se dodjeljuju i svim srednjoškolcima koji pohađaju srednju školu u drugoj županiji  u mjesečnom iznosu od 400 kn/53,09 eura.

Pravo na stipendiju mogu ostvariti svi studenti od druge do posljednje godine studija pod uvjetom da imaju prebivalište na području Općine Nuštar, da imaju status redovitog studenta, ne primaju drugu stipendiju i pod uvjetom da podnositelj zahtjeva, odnosno obitelj podnositelja navedena na adresi u zahtjevu nema nikakav dug prema Općini Nuštar i komunalnom poduzeću Monosterium d.o.o. u vlasništvu Općine Nuštar.

Pravo na stipendiju imaju svi srednjoškolci koji pohađaju srednju školu u drugoj županiji pod uvjetom da imaju prebivalište na području Općine Nuštar i da podnositelj zahtjeva odnosno obitelj podnositelja navedena na adresi u zahtjevu nema nikakav dug prema Općini Nuštar i komunalnom poduzeću Monosterium d.o.o. u vlasništvu Općine Nuštar

 

Petak, 25 Studeni 2022 10:20

Prvi dio nastavka autoceste na koridoru Vc do Belog Manastira spreman je za otvorenje 2. prosinca.

Petak, 25 Studeni 2022 10:17

Broj žena koji se od početka godine zbog nasilja obratio udruzi B.a.B.e porastao je za čak 25 posto, i broji 1545 žena, poručili su na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama iz udruge.

Četvrtak, 24 Studeni 2022 18:34

U spomen na našeg kolegu novinara i urednika, književnika Sinišu Glavaševića, ali i sve žrtve Domovinskog rata, održan 18. novinarsko – književnički susret „Grad - to ste vi”.
U okviru susreta otvorena i izložba „Foreign press bureau”.
Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru tradicionalno u okviru programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu organizira program Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991. godine.
U Vukovaru održan i deseti jubilarni festival neobjavljene domoljubne poezije pod nazivom Grad u školjci.
Pjesmama obilježen Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju.
U Gradskom muzeju Vukovar otvorena multimedijalna izložba fotografija i video zapisa iz arhiva Gradskog muzeja Vukovar pod nazivom Sjećate li se Vukovara 1991.
U Hrvatskom domu Vukovar otvorena izložba pod nazivom Vukovarska stratišta.

Emisiju Kultura na i uređuje i vodi Valerija Lozančić 

Srijeda, 23 Studeni 2022 17:18

Na Aktualnome satu Gradskoga vijeća Grada Vukovara o situaciji u tvrtki Komunalac

Većinom glasova vukovarsko Gradsko vijeće usvojilo izvješća o poslovanju gradskih tvrtki

Petogodišnje preživljenje nakon onkološkog liječenja u istočnoeuropskim državama 52%, u zapadnim 63%

Održan okrugli stol Novinari na prvoj liniji bojišnice

Dnevnik 2 uređuje i vodi Valerija Lozančić

Srijeda, 23 Studeni 2022 09:04

U organizaciji Centra za kulturu medija (CKM) i Media In Time festivala novinarstva koji je CKM pokrenuo prije tri godine, sinoć je u Gradskoj knjižnici Vukovar održan okrugli stol pod nazivom Novinari na prvoj liniji bojišnice.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija