Ispiši ovu stranicu

Kandidatkinja za dožupanicu Mirić: Došlo je vrijeme da se podjele prekinu

Kandidatkinja za dožupanicu Mirić: Došlo je vrijeme da se podjele prekinu Foto: privatna arhiva

Nezavisnu kandidaturu za zamjenicu vukovarsko-srijemskoga župana iz redova srpske nacionalne manjine  istaknula je Tatjana Mirić. Riječ je o 55-godišnjoj Vinkovčanki poznatoj po humanitarnome radu posljednjih 12 godina po cijelome svijetu.

- Vidjela sam razne politike diljem svijeta i odlučila se kandidirati za zamjenicu župana. Želim stvoriti novu sliku o srpskoj zajednici i poštovanje svakog čovjeka bez obzira na nacionalnu pripadnost. Ne želim biti klasična političarka, u konačnici to i ne mogu biti zbog svoga humanitarnoga rada, no na mjestu dožupanice neću biti fikus i figura nego sudjelovati u radu i boljitku  srpske zajednice, suživota i na stvaranju dobrih odnosa u Hrvatskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Za dijalog sam i razgovor, ali isto tako i da pomognem malom čovjeku vratiti osmjeh na lice. Trećinu plaće bih davala  za školovanje nadarene siromašne djece i potrebitima bez obzira na njihovu nacionalnu  pripadnost. Želim da se djeca školuju i vraćaju raditi u našu županiju.
U politici mogu pokazati ono što jesam, a to je ljudskost. Na prvo mjesto stavljam samo jednu religiju i titulu, a to je biti čovjek – istaknula je Mirić.  

Naglasila je da u ovoj kandidaturi nema nikoga iza sebe, da je nezavisna i da ne pripada stranačkim strukturama ili pojedinim interesnim skupinama.
-Borim se i borit ću se za vrijednosti maloga čovjeka koji želi živjeti punim plućima. Smatram da tu mogu napraviti puno. Ako sam mogla napraviti u Etiopiji, Jemenu, Kongu i u nemogućim se uvjetima borila sama, ne vidim razloga da to ne napravim i u svojoj županiji – rekla je Mirić.  

Smatra da se u srpskoj zajednici nije napravio nikakav pomak osim za nečije osobne interese  i da ima prostora za puno više. Najavila je da će njena vrata biti otvorena običnim ljudima, a da je sa svima za dijalog bez  obzira kojoj stranci pripadaju jer to je ne zanima.  Mišljenja je i da je, 30 godina nakon rata, sazrelo vrijeme za sasvim drugačije politike.
- Svima je dosta rata, a iseljavanje,  posebno mladih mora prestati. Svi mi trebamo živjeti i došlo je vrijeme da se prekinu podjele. Svi smo mi ovdje u istom problemu, nema zapošljavanja, ljudi odlaze i  nebitno je kojoj nacionalnoj skupini pripadamo jer svi imamo isti problem – istaknula je Mirić.

Odgovorila je i na novinarsko pitanje o stavu prema odlasku na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata i obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.
- Poklonila sam se žrtvama  na Memorijalnome groblju u Vukovaru kao i svim žrtvama ratova  po cijelome svijetu gdje god sam se našla. I opet ću jer to smatram činom ljudskosti.  Na Memorijalnome groblju su ne samo hrvatske žrtve nego i srpske, mađarske, rusinske, romske, a poklonila sam se i njihovim majkama, očevima, braći, sestrama, prijateljima jer sam  uvijek spremna odati počast svakoj žrtvi. Kao majka, stavljam se u položaj svake one majke koja je izgubila svoje dijete – poručila je Mirić.

Pročitano 1723 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Izbori

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić