Ispiši ovu stranicu

U Osijeku otvorena izložba grafika Andrije Medulića

Izložba je otvorena do 3. prosinca Izložba je otvorena do 3. prosinca OBŽ

 Izložba "Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma", koja po prvi put objedinjeno prikazuje stvaralaštvo autora, prvoga hrvatskoga grafičar, otvorena je u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti u sklopu tradicionalne manifestacije Dani grafike koja se održava od 2003. godine. 

Postavljena je u povodu 460. obljetnice smrti grafičara i slikara Andrije Medulića rođenoga na području Zadra, tada pod mletačkom upravom.
Izložba obuhvaća više od stotinu Medulićevih grafičkih listova od kojih je najveći dio posuđen iz privatne kolekcije Baseltiz u Salzburgu.

Dio građe posuđen je iz nacionalnih baštinskih ustanova kao što su zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Muzej i zbirka Baltazara Bogišića. 

Ovaj značajan projekt realiziran je suradnjom s bečkim muzejom Albertina koji posjeduje najveću svjetsku zbirku grafike, a iz nje dolaze 23 grafička lista Andrije Medulića dok je dio građe posuđen iz istaknutih europskih baštinskih ustanova kao što su Bibliothéque nationale de France (Pariz), Kunsthistorisches Museum (Beč) i Pinacoteca Nazionale (Bologna).

Otvarajući izložbu ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek izrazila je zadovoljstvo realizacijom ovog važnog projekta istaknuvši kako su ovakvi veliki međunarodni projekti u Hrvatskoj do sada uglavnom bili vezani uz zagrebačke institucije.
Autor izložbe Milan Pelc ocijenio je kako umjetnost Andrije Medulića Schiavonea pripada kontekstu stvaralaštva vodećih majstora renesanse i manirizma u tadašnjoj Veneciji i Italiji, kao što su Parmigianino, Tintoreto i Tizian.
Ističe kako Medulićev opus obuhvaća oko 400 djela, od čega više od trećine pripada njegovoj grafičkoj produkciji, a katalog umjetnikovih grafika sadrži oko 150 listova, najvećim dijelom bakropisa.

Pokrovitelj izložbe je hrvatska Vlada, a supokrovitelji Ministarstvo kulture i medija, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

Izložba će biti otvorena do 3. prosinca.

 

Pročitano 314 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun