Ispiši ovu stranicu

Vukovarski gimnazijalci slušali predavanje o Antunu Gustavu Matošu

Antun Gustav Matoš Antun Gustav Matoš MH

U okviru obilježavanja 150. godišnjice rođenja jednoga od najboljih hrvatskih pjesnika, Antuna Gustava Matoša, vukovarskim je gimnazijalcima predavanje Matoševa ideja nacije u doba globalizacije održala potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

U Gimnaziji Vukovar slušali su ju učenici drugih razreda.

Oraić kaže da je Matoš i danas hrvatski književni bard, ali i Europejac svoga doba jer je godinama živio i radio u Parizu gdje mu je postavljeno i spomen obilježje.

Pripadnost naciji doživljavao je na tri načina. Prvi je deklarativni i dekorativni, drugi kulturološki, a treći se temelji na ljubavi prema zemlji i zavičaju.

- Želim mladima pokazati kako nacije u vrijeme globalizacije nisu mrtve kao što neki teoretičari tvrde. Ne radi se ni o kakvom nacionalizmu, nego o pravom domoljublju – ustvrdila je Oraić Tolić.

Dodala je da je Matoš pisao kako Hrvatska pripada europskoj kulturi i Europu je doživljavao upravo kroz zajedničku kulturnu baštinu.

Matoševe su pjesme o Hrvatskoj i danas uzor domoljubne poezije. Pisao je i himne domovini, ali se znao i našaliti na nacionalne teme te nikada nije bio patetičan.

Antun Gustav Matoš rođen je u Tovarniku 13. lipnja 1873. godine, a preminuo u Zagrebu 17. ožujka 1914.

Pročitano 319 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun