Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba Ostava Sotin - skriveno blago kasnog brončanog doba

U Gradskom muzeju Vukovar, u Galeriji Oranžerija, otvorena je izložba Ostava Sotin - skriveno blago kasnog brončanog doba.

Riječ je o 177 dobro očuvanih brončanih predmeta starih preko 3.000 godina otkrivenih na arheološkom nalazištu u Sotinu 2016. godine pri arheološkom nadzoru tijekom radova na izgradnji kanalizacijske mreže.

Kustosica Arheološke zbirke Gradskog muzeja Vukovar i autorica izložbe Gorana Kušić naglasila je kako je riječ o važnom pronalasku.
-Ovo je uistinu skriveno blago jer je netko iskopao rupu u zemlji i s namjenom sakrio sve ove predmete. Ovakve ostave već su nađene, ali ova naša je najzapadnija na podunavskom području i stoga je vrlo značajna. Sadržaj je raznolik i daje nam uvid u život ljudi na ovim prostorima 1.200 - 1.300 godina prije Krista – pojasnila je Kušić dodajući kako je izloženo oružje, obrambena oprema, oruđe, nakit, toaletni pribor te žice i poluproizvodi.

Izložba će biti otvorena do 10. svibnja, a svi zainteresirani mogu ju pogledati od utorka do nedjelje u vremenu od 10 do 18 sati.

 

Pročitano 601 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić