Ispiši ovu stranicu

Otvoren stalni postav Muzeja vučedolske kulture

Muzej spaja kulturu, znanost i turizam Muzej spaja kulturu, znanost i turizam Foto: Marija Molnar

Impresivno zdanje nove nacionalne ustanove - Muzej vučedolske kulture, otvorenjem stalnoga postava, danas je započelo s radom. Na oko 1200 metara četvornih, u 19 prostorija prikazani su ne samo neposredni arheološki nalazi na jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi nego i prikaz rekonstrukcije vučedolske kulture kojoj se pripisuje začetak kultura europskih naroda.

Izgradnja muzeja započela je 2004. godine, dovršena prošle, a cijeli je projekt vrijedan oko 60 milijuna kuna, sve u okviru velikog projekta Ilok-Vukovar-Vučedol financiranog zajmom Razvojne banke Vijeća Europe i Ministarstva kulture RH. Radi se o svjetskoj atrakciji, proizvodu koji spaja kulturu, znanost i turizam i koji je temelj za početak multifunkcionalnoga projekta Arheološkog parka Vučedol na kojemu zajedno rade tri resorna ministarstva, a Vlada RH uvrstila ga je u razvojne prioritete.

-Ova nova nacionalna ustanova u Hrvatskoj i budući arheološki park podižu turističku vrijednost ne samo kontinentalne nego i cijele Hrvatske, izjavio je danas u Vukovaru ministar turizma Darko Lorencin, najavljujući i da je njegovo ministarstvo organiziralo dolazak nekoliko svjetskih televizija u Vukovar kako bi ispričale priču o Vučedolu.

-Po mnogočemu jedinstven je Muzej vučedolske kulture, pojasnila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar, od samih početaka, zajedno s Aleksandrom Durmanom, dugogodišnjim voditeljem arheoloških istraživanja Vučedola, uključena u idejnu koncepciju vučedolskoga muzeja. Naime, muzej je naslonjen na arheološki lokalitet što je novi iskorak u načinu prezentiranja arheološke baštine i odličan temelj za razvoj kulturnoga turizma.

Autori postava Muzeja vučedolske kulture su Aleksandar Durman s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Mirela Hutinec, ravnateljica novovotvorenoga muzeja, dok je autorica likovnoga postava arhitektica Vanja Ilić.

Stalni je postav otvorio ministar kulture kulture Berislav Šipuš čije ga je ministarstvo financiralo s 15 milijuna kuna, a događaj je okupio brojne državne dužnosnike, saborske zastupnike, predstavnike diplomatskoga kora, javnog, kulturnog i političkog života kao i i brojne Vukovarce. Između ostalih, okupljene je u svojstvu izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović pozdravio Aleksandar Durman, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Pročitano 2711 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar